Crash Pérez gaf opnieuw geheimen Red Bull weg

Met zijn tweede grote schuiver heef Checo de media en rivaliserende teams opnieuw een blik onder zijn auto gegund. Met de actie maakt hij zijn positie binnen het team er niet beter op...

Crash Pérez gaf opnieuw geheimen Red Bull weg

Sinds de start van het seizoen jaagt het hele veld achter de dominante Red Bull RB19 aan. Verschillende teams hebben de zichtbare delen van de wagen zoveel mogelijk geprobeerd te kopiëren, maar de cruciale ground effect-vloer bleef lange tijd geheim.

Daar kwam in Monaco echter verandering in toen Sergio Pérez zijn wagen bij St. Devote in de muur parkeerde in de openingsfase van Q1. Het incident werd de Mexicaan uiteraard niet in dank afgenomen.

Dramatische reeks

Het slippertje van Pérez in het prinsdom was de voorzet voor een reeks van vijf desastreuze weekenden. De Mexicaan haalde in geen enkele race Q3, en wist slechts één keer en podium te pakken achter de veel langzamere Ferrari van Charles Leclerc.

Met een opgefriste Red Bull onder zijn kont beloofde Checo voor Hongarije beterschap. Met de terugkeer van Daniel Ricciardo bij AlphaTauri stond hij onder extra druk. Al bij zijn eerste vliegende ronde vond hij echter de muur bij bocht 5.

Een glimp van de vloer

De vers geüpdatete RB19 liep bij de crash dusdanige schade op dat de wagen opnieuw opgetakeld moest worden. Dat gaf de media en de overige teams opnieuw de kans om een glimp van de vernieuwde vloer op te vangen.

Naast de dikke rekening en de verloren tijd gaf Pérez dus opnieuw onbedoeld bedrijfsgeheimen weg. Het nut van de foto's valt over te twisten, maar Red Bull houdt uiteraard het liefst zoveel mogelijk achter gesloten deuren.

Neerwaartse spiraal

Vanwege de terugkeer van Ricciardo waren alle ogen uiteraard gericht op Sergio Pérez. Met zijn crash en het takelmomentje heeft de Mexicaan zich echter flink voor paal gezet bij het management. Net als Pierre Gasly en Alex Albon voor hem lijkt Checo door de druk in een neerwaartse spiraal te belanden.

De druk om te presteren is nu alleen maar hoger geworden. Als Pérez voor de zesde keer op rij Q3 niet weet te halen en/of opnieuw naast het podium grijpt is zijn lot waarschijnlijk al bezegeld. Het contract voor 2024 is tegen dergelijke wanprestaties niet opgewassen...

Formule 1
  • Red Bull Content Pool