Red Bull is al klaar met updates voor 2023

Red Bull heeft het seizoen al uitgespeeld. De komende elf races zullen er geen grote wijzigingen meer worden gedaan aan de RB19. Vanwege de testrestricties kan het team immers niet verder schaven aan de wagen.

Red Bull is al klaar met updates voor 2023

Alle ogen waren in Hongarije gericht op de pitbox van Red Bull Racing. Voor het eerst sinds de Grand Prix van Azerbeidzjan kwam het team met een grondige revisie van de dit seizoen zo dominante RB19. Een nieuw, Mercedes-achtig concept voor de sidepods was de meest in het oog springende wijziging.

Ironisch genoeg werd Max Verstappen juist nipt door de Mercedes van Lewis Hamilton verslagen in de kwalificatie. De setup van de auto werkte echter veel beter in de race, waardoor de Nederlander met meer dan 30 seconden voorsprong een zevende overwinning op rij pakte. Het was meteen de twaalfde overwinning op rij voor Red Bull Racing, waardoor het oude record van McLaren in 1988 verbroken werd.

Focus op 2024

Alle opwinding rond de updates zal volgens Red Bull-opperhoofd Christian Horner echter niet. herhaald worden. Het pakket voor Hongarije is namelijk het tweede en laatste op het programma voor 2023. Vanwege de aerodynamische testrestricties én de budget cap straf heeft het team simpelweg geen tijd over om met verdere verbeteringen te komen. De focus ligt daarom al op volgend jaar:

"De upgrades deden wat ervan verwacht werd. Dus vanuit dat oogpunt is het een soort van afgevinkt. En nu, met de handicap die we hebben, moeten we onze focus echt naar volgend jaar gooien, want we hebben een significant nadeel wat betreft windtunneltijd vergeleken met onze concurrenten, en we moeten heel selectief zijn in hoe we het gebruiken."

Dreiging van McLaren

Aangezien het effect van de testrestricties voor de top 3 (gebaseerd op vorig jaar) vrij zwaar is maakt Horner zich geen zorgen om Ferrari en Mercedes. De echte dreiging komt van het in 2022 als vijfde geëindigde McLaren. De oranje bolides zijn sinds Silverstone een stuk competitiever geworden, en het team heeft veel meer aerodynamische testtijd dan regerend kampioenen Red Bull. McLaren zou in de slotfase van het seizoen nog wel eens een sprong kunnen maken:

"We zitten er enorm onder als je kijkt naar teams die vierde of vijfde zijn. En als jet het aantal windtunnelruns dat McLaren kan doen vergelijkt met die van ons, is het een enorm, enorm verschil. Dus natuurlijk moeten we heel erg selectief zijn met de runs die we doen. En dat is waarom het team in Milton Keynes ongelooflijk werk doet met de manier waarop ze de auto effectief en efficient ontwikkelen."

Circuit-specifiek

Het loslaten van een updateprogramma betekent echter niet dat Red Bull de RB19 volledig ongemoeid laat. Het team heeft nog een paar circuit-speficieke onderdelen in de pijplijn, zoals bijvoorbeeld een low drag vleugelpakket voor Spa Francorchamps en Monza:

"We zullen een paar circuit-specifieke dingen hebben maar niets dat niet al gedaan is."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots