Als sinds het prille begin kampt de Formule 1 met een hardnekkig probleem: de dominantie van één of twee teams. Vanwege enorme financiële reserves en de mogelijkheid om toppersoneel in te huren verwerven sommige teams van tijd tot tijd een ijzersterke positie. Vaak kan alleen een technische regelwijziging zo'n succesreeks stoppen.
Het probleem wordt dan echter verplaatst: onder de nieuwe regels staat er immers weer een ander team op dat het kunstje herhaalt. Het meest recente voorbeeld daarvan zagen we nog dit seizoen, toen Mercedes vervangen werd door Red Bull als dominante kracht.
Vertraagd effect
Onder vertrekkend sportief directeur Ross Brawn werkt de Formule 1 al sinds 2017 aan een effectieve oplossing voor het vraagstuk. De instelling van de budget cap, de wijzigingen aan de technische reglementen en de gefaseerde testrestricties moeten allemaal mee gaan helpen om de giganten van de sport af te remmen en de kleintjes een zetje in de juiste richting te geven. Tot nu toe is er van het effect van die maatregelen echter weinig te merken. Tegenover Autosport roept Ross op tot geduld De 68-jarige Brit nam als voorbeeld de drastische regelwijzigingen van 2009:
"Ik denk dat we nog een seizoen nodig hebben. Ik denk, dat wanneer je nieuwe reglementen hebt, dat er teams zijn die er bovenop zitten. In het seizoen van 2009, wat een nieuwe set reglementen was, zaten er twee of drie teams bovenop de reglementen, en de rest had het moeilijk - zelfs een paar van de grote teams. Dus ik denk dat we nog een seizoen nodig hebben."
Geen kaarten over
Ironisch genoeg liepen de door Brawn aangehaalde wijzigingen van 2009 vrijwel meteen op niets uit. De dominantie van Ferrari en McLaren werd inderdaad gebroken, maar daarvoor kwamen Brawn's eigen Brawn GP en Red Bull in de plaats. Die laatste wist bovendien weg te lopen met alle titels van 2010 tot de introductie van de turbo-hybride power units in 2014. Vervolgens pakte Mercedes de handschoen op voor nog eens acht jaar dominantie.
Brawn is zich er dan ook van bewust dat zijn pakket maatregelen moet werken. De F1 heeft - buiten bizarre suggesties zoals omgekeerde DRS - immers geen kaarten meer over:
"Ik weet niet wat we doen als het zo doorgaat, want ik denk dat we een aantal initiatieven gestart hebben - met de cost cap, de auto's en de circuits hebben we geprobeerd te helpen. Alles is erop gericht om te proberende de integriteit van de sport te bewaren, maar toch alles dichter bij elkaar te brengen. En we hebben aerodynamische [test]restricties, die bepaald worden afhankelijk van waar je eindigt in het kampioenschap. Dus er zijn een hoop dingen die het in een goede richting duwen. Ik ben optimistisch."
Voorsprong verkleind
Ondanks zijn twijfels geloof Brawn erin dat het nieuwe pakket maatregelen met de tijd alsnog de verhouding gelijk zal trekken. De mogelijkheid om een enorme voorsprong te pakken en te behouden is immers weggenomen. Na een paar seizoenen zullen de kleinere teams
"Als je een volledig toegeruste fabriek hebt met alle faciliteiten en een enorme database aan informatie - dan kunnen we dat niet van je afpakken. Maar er zijn compromissen gesloten en concessies gedaan. Er zijn een paar teams geen windtunnels hebben en ze willen bouwen, en er zijn concessies gedaan wat betreft de restricties op kapitaal om ze de kans te geven de rest bij te halen."
"Dus ik denk dat de FIA vrij redelijk geweest is. De verhouding wordt een beetje irrelevant omdat teams van positie zullen wisselen. Zoals dingen waren bleven de grote teams wegtrekken bij de kleine teams. Dus dat hebben we tenminste gestabiliseerd. Ik denk niet dat er een manier is waarop een groot team een gat kan trekken op de manier waarop het vroeger kon. En een slim kleiner team zou het gat moeten kunnen dichten."
- BrunoPress, Red Bull Content Pool