Deze coureurs hadden een kortere F1-carrière dan Nyck de Vries

Nyck de Vries zag zijn Formule 1-droom na elf races uiteen spatten. Toch zijn er coureurs die nog korter actief waren in de koningsklasse van de autosport. We maken een lijstje.

nyck de vries

Toen de Nederlandse coureur Nyck de Vries nog voor de zomerstop werd ontslagen door AlphaTaura, was het onvermijdelijk dat hij op de lijst van coureurs met de kortste F1-carrières ooit zou komen. In totaal reed de coureur uit Friesland 11 Formule 1 races, waarvan één voor Williams in 2022. Toch zijn er coureurs die nog veel minder aan de start verschenen.

Even voor de duidelijkheid: het gaat in dit lijstje om coureurs die sinds 2000 een contract hebben getekend met de intentie om full-time coureur te zijn, net als De Vries.

Nicholas Kiesa - 5 races

De Deense coureur Nicholas Kiesa werd in 2003 ingehuurd door Minardi, die een vervanger zochten voor Justin Wilson. Voor die tijd reed Kiesa in de Formule 3000. De Deen volbracht vijf races voor Minardi en presteerde oké, maar deed het nooit beter dan teamgenoot Jos Verstappen. Zijn best behaalde resultaat was een elfde plek. Toch kreeg de coureur geen contractverlenging voor het seizoen van 2004 omdat hij niet genoeg geld meebracht. In 2005 werd zijn naam nog een keer genoemd voor een stoeltje bij Minardi naast Christijan Albers, maar ook dat ging uiteindelijk niet door.

Kiesa heeft nog een tijdje als test-coureur voor Jordan gewerkt, maar heeft zijn weg naar de Formule 1 nooit terugevonden. Zijn totaal blijft hierdoor steken op 5.

Yuji Ide - 4 races

De 'eer' voor kortste Formule 1-carrière ooit gaat naar de Japanner Yuji Ide. Hij zag hoe na slechts vier races, zijn FIA super license werd afgepakt.

Na een respectabele carrière binnen de Japanse racewereld, kwam de Japanse coureur in 2006 als teammate van Takuma Sato bij Super Aguri terecht. De coureur was destijds 31 jaar oud en had vanaf het begin moeite om te wennen aan de Formule 1. Hij sprak geen engels en leek de auto niet onder controle te hebben. Ook Teambaas Aguri Suzuki, die in de eerste instantie groot fan was van de coureur, zag zichzelf na drie races genoodzaakt om de druk op de worstelende coureur op te voeren.

Maar nadat hij op Imola een ernstig ongeluk veroorzaakte met Christijan Albers, die op e kop terecht kwam, moest de FIA ingrijpen. Zijn super license werd afgepakt en Franck Montagny mocht komen opdraven om de Japanner te vervangen. Ide ging terug naar de Formule Nippon en eindigde het jaar daar met nul punten achter zijn naam. Vanzelfsprekend is de coureur nooit teruggekeerd naar de Formule 1.

11 races

Naast Nyck de Vries zijn er nog een aantal coureurs die slechts 11 races hebben gereden in de Formule 1. Het gaat om onder andere Karun Chandhok en de Oostenrijker Patrick Friesacher. Ook Robert Doornbos zag zijn Formule 1-carrière na slechts elf starts in rook opgaan.

Formule 1
  • NLBeeld