Politie klaar met Mercedes: stapt over naar Ford, BMW én EV's

Zes jaar nadat het merk met de ster hofleverancier werd bij de politie wordt de relatie verbroken. Vanaf 2025 zal de hermandad diversificeren met bolides van BMW en Ford. Een aanbesteding voor volledig elektrische vloot zit nog in de pijplijn. .

Politie klaar met Mercedes: stapt over naar Ford, BMW én EV's

Sinds 2017 zien we jongens in het blauw hun taken vervullen in (beroerd onderhouden) bolides met een ster op de neus. Reguliere politiediensten verplaatsten zich in B-klasses en Vito's, terwijl snelle interventieteams de beschikking kregen over de A 35 AMG. Ondanks klachten over de eerste politie B-klasse (met name vanwege beperkte ruimte achterin) bleef de deal in stand. Vanaf 2025 komt daar echter verandering in.

BMW en Ford

De exclusieve deal met Mercedes wordt na 2024 namelijk niet vernieuwd. Na meerdere soortgelijke contracten met onder andere Opel en Volkswagen kiest de politie volgens De Telegraaf namelijk voor een andere aanpak: vanaf 2025 zullen er namelijk meerdere merken standaard patrouillewagens aan gaan leveren.

De B-klasse wordt dan vervangen door de Ford Kuga Hybrid en de BMW X1. Het duo kwam als beste uit de bus na een test met vier modellen van drie merken. Wie de verliezers zijn is niet bekendgemaakt, maar we kunnen wel een gokje wagen.

De politie zal in totaal 1.100 exemplaren van de nieuwe modellen gaan aanschaffen. Door de aanbesteding te spreiden over twee merken hoopt de politie de leveringsproblemen van de afgelopen jaren te kunnen voorkomen.

EV's in aantocht

Naast de nieuwe hybrides werkt de politie al hard aan een plan om het wagenpark verder te vergroenen. Dat betekent hoe dan ook dat er een derde, volledig elektrisch model aan de vloot toegevoegd moet worden. Eind 2025 moet de nieuwe EV klaar zijn voor de eerste diensten. Wie op dit moment de grootste kanshebbers zijn voor de aanbesteding is nog niet bekend. De aanbesteding zal volgens voorzitter Michel de Roos na de zomer uitgeschreven worden:

"We kiezen nu voor voertuigen op fossiele brandstoffen, maar na de zomer gaat de aanbesteding uit voor elektrische auto’s. De politie wil gaan verduurzamen en de CO2-uitstoot terugbrengen."

Busje komt zo?

De keuze voor de Kuga en X1 is leuk en aardig, maar de politie heeft nog geen vervanger benoemd voor de standaard politiebusjes. De taken van de Vito kunnen niet zomaar ondervangen worden door de eerder genoemde vijfzits crossovers.

BMW maakt hoegenaamd geen busjes, en Ford heeft niet zomaar een brandschoon alternatief klaarstaan. De E-Transit met zijn 317 kilometer rijbereik is niet bepaald praktisch. We zijn dan ook erg benieuwd wat de hermandad van plan is voor de toekomst.

Nieuws
  • NL Beeld / Proshots, Ford, BMW, NL Beeld / Regiofotgrafie