AlphaTauri krijgt grote Red Bull-stijl update voor Singapore

Na twee seizoenen ploeteren gaat AlphaTauri eindelijk het goede voorbeeld nemen aan Red Bull. Voor de Grand Prix van Singapore zal het team net als Aston Martin, McLaren en Williams een Red Bull-achtige wagen neerzetten.

AlphaTauri krijgt grote Red Bull-stijl update in Singapore

Sinds de overstap naar de ground effect generatie is het kommer en kwel bij AlphaTauri. Het zusterteam van Red Bull Racing heeft de plank volledig misgeslagen onder de nieuwe regels en is maar al te vaak achteraan te vinden. Afgelopen seizoen eindigde het team als negende, en op dit moment staat het stijf laatste met slechts drie schamele puntjes.

Ondertussen wint RBR alles wat er te winnen valt. Na bijna twee seizoenen zelfstandig falen worden de banden weer hard aangetrokken door het moederbedrijf. De eerste tekenen van de nieuwe innige samenwerking is er al in de vorm van een updatepakket voor de Grand Prix van Singapore.

Red Bull-filosofie

Volgens AlphaTauri-hoofd Peter Bayer zal de grondige update dezelfde filosofie gaan volgen als Red Bull. Teams zoals Aston Martin en McLaren hebben immers met succes hetzelfde gedaan. Bayer verwacht dat vrijwel alle teams zich op dit soort ontwerpen zal richten voor 2024:

"Er zijn geen snelle verbeteringen. Ik bedoel, dit jaar hebben we wat ongelooflijke veranderingen gezien wat betreft de resultaten, toen Aston Martin plotseling opdook, en toen McLaren plotseling opdook, maar ik denk dat dat echt ligt aan het feit dat ze begrepen dat wat Red Bull Racing deed wat betreft ontwerpfilosofie de juiste is met dit nieuwe downforce element dat iedereen volgt. We hebben een grote upgrade die komt voor Singapore, die dezelfde filosofie zal volgen. Dus iedereen richt zich daarop en ik denk dat volgend jaar alles zeer dicht bij elkaar zal zitten. "

Nieuwe samenwerking

De update is de eerste kleine stap richting een hernieuwd technisch partnerschap tussen beide Red Bull-teams. Zo zal de aerodynamische afdeling van AlphaTauri verplaatst worden van het Italiaanse Faenza naar het Red Bull-campus in het Britse Milton Keynes. In de toekomst zullen ook delen als de ophanging uitgewisseld worden. Het feit dat dit nog niet gedaan is noemt Bayer een grote fout:

"Met de budget cap en de technische reglementen kun je bijna geen zuster en broederteam zijn - je moet een Formule 1 team zijn. Wij moeten door dat proces van opgroeien gaan, door de puberteit, en beginnen met op eigen benen te staan."

"Dat is wat we willen bereiken, we kunnen nog steeds de technische samenwerking uitbuiten want dat hebben we in het verleden niet gedaan. Het is nu bekend, maar als je denkt aan hoe belangrijk de ophanging tegenwoordig is, en dat we niet de ophanging [van Red Bull] gebruiken - die we mogen gebruiken - dan was het simpelweg een fout."

Niets nieuws

Het F1-veld in 2008.

De claim van Bayer dat Hugo Boss Bulls Racing AlphaTauri in het verleden nog nooit een technische samenwerking heeft gehad met het moederteam is niet helemaal waar. Als Toro Rosso gebruikte het team tussen 2006 en 2009 telkens de Red Bull van vorig jaar met lichte aanpassingen, met name voor de installatie van een Ferrari-motor.

De gelijkenissen waren zelfs zo groot dat er in 2010 een verbod kwam op het gebruik van 'klantenchassis'. Sindsdien zijn de reglementen rond gedeelde onderdelen nog veel strenger geworden. Desondanks zullen Red Bull en AlphaTauri er alles aan doen om binnen de reglementen - en de budget cap - zoveel mogelijk uit te wisselen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool