Wolff: 'Massa-zaak zet deur open voor heropenen Abu Dhabi 2021'

De main man van Mercedes ziet de campagne van Felipe Massa tegen de FIA als een kans om zelf een procedure te beginnen. Het mogelijke succes van zijn zaak zal namelijk de deur openzetten voor een aanval op het resultaat van 2021...

Wolff: 'Massa-zaak zet deur open voor heropenen Abu Dhabi 2021'

In de aanloop naar de Grand Prix van Singapore is de aandacht voor Felipe Massa's juridische kruistocht groter dan ooit. Vijftien jaar eerder werd volgens de Braziliaan zijn wereldtitel gestolen toen Renault Nelson Piquet Jr. de opdracht gaf expres te crashen.

In de daaropvolgende pitstops verloor Massa door een typische Ferrari-pitstop een leidende positie, waardoor hij als dertiende puntloos over de finish kwam. Aan het einde van het seizoen kwam hij daardoor een punt tekort op McLaren's Lewis Hamilton. Vanwege de recente onthullingen door Bernie Ecclestone hoopt Felipe in de rechtbank alsnog kampioen van 2008 te worden.

Precedent

Massa's campagne lijkt vooralsnog weinig kans van slagen te hebben, maar krijgt al voorzichtig steun vanuit de paddock. Mercedes-chef Toto Wolff is nog niet zo ver om zich achter de voormalige Ferrari-kopman te scharen, maar kijkt toch met veel interesse mee. De zaak kan immers een precedent scheppen voor andere controversiële seizoenen:

"Het is interessant om te volgen. Dit is duidelijk niet iets dat iemand aan zag komen, de regels zijn nogal duidelijk in de Formule 1. Als er een civiele zaak achter zit, dan zou het zeker een precedent scheppen, wat het ook is. We kijken nieuwsgierig toe vanaf de zijlijn."

Toto kijkt met veel interesse mee bij Massa's zaak tegen de FIA.

Abu Dhabi '21

Het precedent zal volgens Toto - hoe kan het ook anders - ook en vooral gaan gelden voor de controversiële seizoensfinale van 2021. Destijds verzette Mercedes zich met hand en tand tegen de uitslag van de race in Abu Dhabi, maar werden alle protesten verworpen.

Het verzamelde legertje advocaten werd uiteindelijk teruggeroepen toen duidelijk werd dat het schrappen van de race geen titel op zou leveren. Met gelijke punten en minder overwinningen zou Hamilton immers het onderspit delven ten opzichte van Max Verstappen. Op de een of andere manier zou een succesvolle campagne van Massa daar echter verandering in kunnen brengen, aldus Herr Wolff:

"De FIA leverde commentaar op de race van 2021 met een duidelijk statement. Dus daarom kijken we er met interesse naar."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, NL Beeld / DDP, Red Bull Content Pool