Apple wille ALLE uitzendrechten F1 overnemen (2 miljard)

Een overhypte film met Brad Pitt is voor Apple niet genoeg. De techgigant heeft het volgens de laatste berichten voorzien op de wereldwijde uitzendrechten voor de Formule 1. Viaplay, Ziggo en de rest kunnen alvast inpakken.

Apple wille ALLE uitzendrechten F1 overnemen (2 miljard)

In een medialandschap waar originele ideeën en content steeds schaarser worden is er niets zo waardevol als sport. Het gebrek aan een script en acteurs zorgt er immers voor dat sportevenementen (zo goed als) onvoorspelbaar zijn, waardoor te interesse in theorie hoog blijft.

Een streamingsdienst vol onbekende series en films heeft dat unique selling point niet. Het is dus geen verrassing dat Amerikaanse techgigant Apple het nu voorzien heeft op de exclusieve uitzendrechten van de Formule 1. Niet alleen voor Amerika, maar de hele wereld.

Volledige invasie

Vanwege het succes van Drive To Survive en de extra races in Amerika is de sport op de radar gekomen van Apple. Het concern heeft al de eerste stappen gezet met de veelbesproken - maar nog ongetitelde - Apple TV F1-film geleid door Brad Pitt.

Apple wil echter meer dan dat enkele momentje van publiciteit. Volgens Business F1 Magazine zou er in Silicon Valley begonnen zijn met het vormen van een strategie voor een volledige invasie van de Formule 1.

Doei Viaplay

In eerste aanleg zou Apple een wereldwijd, exclusief marktaandeel van 25% willen vaststellen. Dat betekent dat er in de door Apple gecontroleerde markten geen andere streamingsdiensten kunnen bestaan, zelfs niet F1's eigen F1 TV Pro.

Een vergelijkbare deal bestaat al met het Britse Sky Sports. De Amerikanen zouden die lijn echter willen doortrekken naar de hele wereld. Apple zal vijf jaar wachten op het aflopen van bestaande contracten, waarna het alles op zal kopen. Viaplay en aanverwanten zijn hiermee gezien.

Apple is namelijk bereid zo'n 2 miljard dollar (1.89 miljard euro) neer te tellen voor de rechten. Dat is ongeveer het dubbele van wat Liberty Media vandaag de dag wereldwijd aan de rechten verdient.

Apple overlords

Hoe het leven er onder de nieuwe Apple overlords uit gaat zien is uiteraard nog niet bekend. De kans van slagen is echter vrij hoog. Het zal voor Liberty Media immers erg moeilijk zijn om een verdubbeling van de inkomsten af te slaan. De rechtenhouder van de sport ruilt immers maar al te graag traditie, historie en logica in voor keiharde cash.

Gelukkig gaat het nog even duren voordat Apple's plan in werking kan worden gezet. In de tussentijd kan het bedrijf bovendien van gedachten veranderen, bijvoorbeeld door het eventueel floppen van de Brad Pitt-film. De tijd zal het leren of de Amerikanen een ware monopolie op zullen kunnen zetten.

Formule 1
  • NL Beeld / Abaca Press, NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Avalon