Wegwerkers pleiten voor controlechip om onoplettende bestuurders te stoppen

Wegwerkers moeten in de toekomst aan afstandsbediening krijgen om afgeleide bestuurders af te stoppen. Een chip in de auto moet ervoor zorgen dat de wegpiraat met een druk op de knop veilig tot stilstand komt.

Wegwerkers pleiten voor controlechip om onoplettende bestuurders te stoppen

Het op afstand tot stilstand brengen van een auto leek tot voor kort nog science fiction, maar volgens Bart Smolders van Heijmans Infra is het een absolute noodzaak geworden. Door onoplettende bestuurders worden er gemiddeld een of twee voertuigen van het wegwerkersbedrijf aangereden.

Daarbij vallen uiteraard ook de nodige, soms ernstige slachtoffers. Om de veiligheid van wegwerkers en hulpverleners te garanderen pleIt Smolders tegenover De Telegraaf voor het inzetten van vooruitstrevende technologie.

Anti-crash chip

Smolders ziet heil in een bijzonder systeem dat in Duitsland en Oostenrijk al uitgebreid getest wordt. Met behulp van een chip in de auto van de overtreder moet het mogelijk gemaakt worden om de auto veilig tot stilstand te brengen, zonder fysieke inmenging.

Een chip met die capaciteiten zou al in een groot deel van de nieuwste modellen al gemonteerd zijn. In theorie een prima idee: het komt de verkeersveiligheid immers alleen maar ten goede.

Digitale handtekening

In de praktijk zitten er echter nogal wat haken en ogen aan het plan. De aanwezigheid van de chip is immers op zichzelf niet genoeg om het systeem te laten werken. Naast de fysieke infrastructuur die nodig is moet er ook juridisch het nodige veranderd worden. Zo moet elke auto een 'digitale handtekening' gaan krijgen.

Via die handtekening kan de auto herkend en geselecteerd worden voor een afremactie. Vermoedelijk zullen de foutrijders via camerasystemen geidentificeerd worden, waarna er (hopelijk) een menselijke hand aan te pas komt om op de grote rode knop te drukken.

Bejaarde bolides

Een veel groter probleem is de hoge leeftijd van het Nederlandse wagenpark. De Hollandse heilige koe is gemiddeld namelijk zo'n 11,4 jaar oud. Dat betekent dat de wagens van veel bestuurders helemaal niet geschikt zijn voor de controlechip. Een auto kan immers alleen op afstand geremd worden wanneer er een modern brake-by-wire systeem aan boord is. Ouderwetse hydraulische remmen zullen ongevoelig zijn voor de hackpoging. Simpelweg de motor uitschakelen heeft in gevaarlijk situaties weinig zin.

Aangezien het in deze dure tijden niet bepaald makkelijk is om een jongere auto aan te schaffen zal de meerderheid van het Nederlandse wagenpark voorlopig niet mee kunnen spelen met het plan. De anti-crash chip blijft dus nog even toekomstmuziek.

Nieuws
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Regiofotografie, NL Beeld / DCI Media