VIDEO: Tesla Model X brandt onder water

Ongeacht de omstandigheden vindt een EV altijd een manier om in de hens te vliegen. Beelden uit Florida laten een Tesla Model X zien die op zee vrolijk verder fikt.

VIDEO: Tesla Model X brandt onderwater 

Elektrische auto's en felle branden zijn helaas onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet zozeer vanwege de regelmaat van incidenten, maar het feit dat de accubranden vrijwel onmogelijk te blussen zijn.

Alleen het dagenlang onderdompelen in een bak met water en speciaal schuim is een nuttige methode om een EV-brand een halt toe te roepen. Een Tesla Model X in de Amerikaanse staat Florida bewees vorige week dat doodgewoon zeewater in ieder geval niet voldoende is.

Thermal runaway

De eigenzinnige crossover belandde om nog onbekende redenen in zee bij het te water laten van een jetski. Vervolgens ontstond er kortsluiting in het forse lithium accupakket. Zo ontstond het bekende fenomeen thermal runaway, waarbij een enkele batterijcel de omliggende cellen aansteekt en er een zichzelf versterkende kettingreactie ontstaat.

Met het dak boven water kon de Tesla alsnog midden in de baai vlamvatten. De wagen bleef brandend en borrelende net onder het oppervlak met geopende Falcon Doors drijven. Gelukkig raakte er bij het incident niemand gewond, maar de bergingsactie was uiteraard niet eenvoudig.