CDA wil autobezitters de motor op jagen 

Het CDA wil de Nederlander ook uit de auto krijgen, maar biedt een opvallend alternatief aan. In het nieuwe verkiezingsprogramma stelt de partij voor de Europese regel rond het A1 motorrijbewijs in Nederland door te voeren. Zo komen automobilisten hopelijk massaal op de 125cc motorfiets of scooter te zitten.

CDA wil autobezitters de motor op jagen 

Met de verkiezingen in aantocht presenteren alle politieke partijen hun creatieve verkiezingsprogramma's. Op het thema auto zijn de verschillen - net als met vrijwel alle andere onderwerpen - opvallend groot.

Groene rakkers zoals D66 en PvdA-GroenLinks doen er alles aan om de automobilist naar het openbaar vervoer, deelvervoer, fiets of thuiswerkplek te pesten, terwijl rechtse populisten zoals PVV en Forum zich juist volledig inzetten voor de ouderwetse petrolhead.

Een echt midden was er nog niet echt, tot nu toe. Centrumrechts christenpartij CDA combineert beide standpunten in een opvallende nieuwe mix. De partij hoopt automobilisten namelijk niet naar het OV, maar gemotoriseerde tweewielers te dirigeren.

KTM Duke 125.

B naar A1

Het CDA wil met het doorvoeren van een Europese regel het namelijk mogelijk gaan maken voor mensen met een autorijbewijs om lichte motorfietsen te mogen besturen. Het gaat hierbij om motorfietsen en scooters uit de A1-categorie met een maximuminhoud van 125 cc en een vermogenslimiet van 15 pk.

De topsnelheid ligt voor de meeste modellen op zo'n 100 kilometer per uur. Waardeloos voor de snelweg dus, maar prima voor een rondje door de stad of provincie.

Piaggio Liberty 125.

Handiger en schoner

Autorijders begeleiden naar A1-motorfietsen heeft volgens motorliefhebster, automotive-fotografe en kandidaat-Tweede Kamerlid Pien Meppelink eigenlijk alleen maar voordelen. De goedkopere aanschaf-, verzekerings- onderhoudsprijzen zorgen ervoor dat de tweewielers ook minder vermogende Nederlanders mobiel kunnen maken.

Daarbij nemen ze minder ruimte in en zijn ze opvallend zuinig. Bovendien zijn er elektrische varianten die vanwege de korte reisafstanden praktisch inzetbaar zijn.

Super Soco TC Max elektrische A1-motor.

Kleine cursus

Automobilisten die staan te popelen om meteen op een motor te springen komen echter bedrogen uit. Volgens Meppelink is het niet de bedoeling dat je zonder extra lessen op een 125 cc klimt. De CDAer pleit voor een systeem zoals dat van België, waarbij alleen ervaren bestuurders zonder incidenten op hun rekest na een korte cursus het A1-rijbewijs aangereikt krijgen:

'Veiligheid staat bovenaan en natuurlijk moeten er wel iets van restricties aan de regeling zitten. Het is niet de bedoeling dat iedereen bij het behalen van zijn B-rijbewijs meteen op de motor kan springen. In België hanteren ze bijvoorbeeld dat iemand vier jaar in het bezit moet zijn van het autorijbewijs en geen ernstige verkeersdelicten op zijn naam heeft staan."

"Dan kan men na een praktijkcursus van 4 uur, waarin de do’s en don’ts op de motor worden geleerd, ontheffing krijgen om op A1 (11 kW/15 pk) motorfietsen te rijden. Zoiets zou voor Nederland ook haalbaar moeten worden, zodat dit een stimulans kan zijn om de auto te laten staan."

Nieuws
  • Nieuwsmotor
  • Kawasaki, Piaggio, Super Soco, KTM / Rudi Schedl,