Benzineversie Porsche 718 blijft bestaan

De elektrische opvolger is in aantocht, maar toch mag de huidige variant van de Boxster/Cayman nog even door. De vier- en zescilinderboxers krijgen in selecte markten een langer leven.

Benzineversie Porsche 718 blijft bestaan

Het zijn moeilijke tijden voor gerenommeerde sportwagenmerken zoals Porsche. Het merk wel zo vooruitstrevend mogelijk zijn en vooroplopen bij de elektrische revolutie, maar tegelijkertijd de traditioneel ingestelde koper die het merk groot gemaakt heeft niet in de steek laten. Porsche heeft daarom al toegezegd dat boegbeeld 911 het laatste model zal zijn dat een stekker krijgt. Hetzelfde geldt echter niet voor instapper 718.

e-718

De huidige Boxster en Cayman zijn van de 982-generatie, een grondige update van de 981 die al in 2012 geïntroduceerd werd. De 982 volgde in 2016. Hoog tijd dus voor een opvolger. De 983 zal echter met alle traditie breken door de eerste volledig elektrische sportwagen van het merk te worden.

Met de Mission R Concept gaven de Duitsers al een voorproefje van hoe dat eruit zal komen te zien. Met een in het midden gemonteerde accu moet de e-718 dezelfde rijeigenschappen gaan bieden als zijn voorgangers.

Mission R-chassis.

Benzinemotor zet door

De 983 staat gepland voor 2025, waardoor het lot van de huidige modellen bezegeld lijkt. Het heeft immers geen zin om een nieuwe benzineversie te ontwikkelen. Die vlieger gaat echter niet op. Tegenover Road & Track gaf Porsche ontwikkelingshoofd Michael Steiner namelijk aan dat het einde nog niet in zicht is voor de 982.

De reden dat de auto na 2025 in veel markten verdwijnt is namelijk niet de elektrische transitie, maar een Europese regel rond het weerstaan van cyberaanvallen. Aangezien het updaten van de huidige generatie bijna net zo veel kost als het ontwikkelen van een nieuwe kiest Porsche ervoor de auto terug te trekken. In markten waar de regel niet van toepassing is blijft de 982 echter gewoon leverbaar:

"Het ligt een beetje aan de markt. In principe is onze strategie dat we beide modellen proberen te laten overlappen, maar voor de huidige Boxster en Cayman raakt onze tijd op vanwege regelgeving in Europa."

Laatste kans voor Nederland

De nieuwe regelgeving betekent zoals gewoonlijk dat Europa achter het net vist, net als bij funauto's als de nieuwe Subaru WRX en de Nissan Z. Liefhebbers van de best gebalanceerde Porsche van dit moment hebben dus nog tot 2025 om een bestelling te plaatsen.

De Boxster en Cayman zijn leverbaar in drie benzineslurpende smaakjes: het standaardmodel met een 300 pk sterke tweeliter viercilinder turbo, een S met een 2,5 liter, 350 pk sterke variant en de goddelijke vierliter natuurlijk ademende zescilinder in de GTS 4.0 (400 pk) en GT4 RS (500 pk). De 420 pk sterke GT4/Spyder is dit jaar uit productie genomen.

Nieuws
  • Porsche