Lance Stroll onderzocht voor wangedrag Qatar

Lance mag een briefje van de FIA verwachten. De Canadees zou zich na de kwalificatie op de vrijdag in Qatar schuldig gemaakt hebben aan wangedrag.

Lance Stroll onderzocht voor wangedrag Qatar

Lance Stroll kende een tegenvallend weekend in Qatar. Het zoontje van de baas liep in beide kwalificatiesessies ongeveer een seconde achter op teamgenoot Fernando Alonso en wist in beide races geen punten te scoren.

Zowel tijdens als na de Grand Prix ging hij bovendien meerdere keren van zijn stokje. Het frustrerende en vermoeiende weekend van de Canadees krijgt zelfs nog een staartje. Volgens de FIA zou Lance zich schuldig gemaakt hebben aan wangedrag.

De wangedragingen

Na de Grand Prix kwalificatie - waar Stroll door track limits overtredingen zeventiende werd - gooide een woedende Stroll in de pits met zijn stuur. Vervolgens leek hij personal trainer Henry Howe een duw te geven nadat deze hem vertelde de garage aan de voorkant te verlaten.

In de post-quali interviews bleef Lance mokken en weigerde hij waardevolle antwoorden te geven. Stroll antwoordde op drie vragen met totaal zes woorden en sloot het interview vroegtijdig af.

FIA-onderzoek

Het gedrag van Stroll is de FIA in bijzonder negatieve zin opgevallen. De organisatie heeft een onderzoek ingesteld naar de Canadees, die met zijn fysieke en verbale uitingen waarschijnlijk regels, beleid en procedures overtreden zou hebben:

"De FIA Compliance Officer is in gesprek met Lance Stroll met betrekking tot meerdere incidenten die in strijd zouden kunnen zijn met FIA regels, beleid en procedures tijdens de Grand Prix van Qatar."

Taakstraf

Het is uiteraard nog niet duidelijk wat de FIA in petto heeft voor Lance. Bij een veroordeling volgt er waarschijnlijk een formele reprimande, boete of zelfs een korte taakstraf.

Drievoudig wereldkampioen Max Verstappen moest in 2018 eenzelfde straf ondergaan na zijn akkefietje met Esteban Ocon tijdens de Grand Prix van Brazilië. Aangezien geldboetes en waarschuwingen niet veel zeggen tegen de miljardairszoon lijkt de laatste optie de meest effectieve.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press