FIA onderzoekt maatregelen na slopende GP Qatar

De fysieke slijtageslag in Qatar heeft voor alarmbellen gezorgd bij de FIA. De organisatie stelt een onderzoek in naar maatregelen om een herhaling van de situatie te voorkomen.

FIA onderzoekt maatregelen na slopende GP Qatar

De Grand Prix van Qatar was voor veel coureurs de zwaarste uit hun carrière. Vanwege bijzonder hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid en door Pirelli ingekorte stints die van de race een serie sprints maakten gingen meerdere rijders over hun fysieke limiet.

Esteban Ocon gaf twee keer over in zijn helm, Logan Sargeant moest opgeven met serieuze uitdrogingsverschijnselen, Lance Stroll viel flauw en meerdere van zijn collega's hadden de grootste moeite om uit hun auto te komen. Het medisch centrum zat dan ook overvol na afloop van de race.

FIA-onderzoek

De problemen in Qatar hebben uiteraard de aandacht getrokken van de FIA. Als de entiteit verantwoordelijk voor het veilig verloop van de sport zijn de incidenten een doorn in het oog/

Het feit dat Lance Stroll toegegeven heeft door vermoeidheid en uitdroging af en toe het zicht verloren te hebben is immers een serieuze zaak. In een poging een herhaling van de situatie te voorkomen stelt de FIA een onderzoek in naar maatregelen.

Dakar-data

De Grand Prix van Qatar is voor volgend jaar gepland op het laatste weekend van november, wanneer de temperaturen waarschijnlijk aangenamer zullen zijn. De FIA wil echter meer gaan doen dan schuiven met de kalender.

Naast die optie bekijkt de organisatie maatregelen zoals extra (medische) begeleiding voor de coureurs en aanpassingen aan de cockpit voor een betere koelende luchtstroom. Daarbij zal data gebruikt worden uit evenementen zoals de Dakar Rally, waarbij deelnemers door nog veel extremere weersomstandigheden racen.

De opties zullen besproken worden bij de volgende zitting van de FIA medische commissie in Parijs.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Red Bull Content Pool