AlphaTauri heeft nieuwe identiteit voor 2024

Het derde jasje voor Red Bull's zusterteam is al uitgezocht. Kersverse teambaas Peter Bayer wil echter nog weinig kwijt.

AlphaTauri heeft nieuwe identiteit voor 2024

Voor de vierde keer in de geschiedenis van het team komt er in het Italiaanse Faenza een nieuwe naam boven de deur te hangen. Na twintig jaar als Minardi werd de formatie ingelijfd door het Red Bull-concern en voorzien van de creatieve titel Scuderia Toro Rosso.

Onder die vlag werden van 2006 tot 2019 twee podiums en één fameuze overwinning binnengehaald. Het 'juniorteam' won zelfs eerder dan moeder Red Bull Racing. In 2020 werd het roer opnieuw omgegooid met AlphaTauri, het modemerk van Red Bull. Tot nu toe werd er onder die naam nog een podium en een overwinning gescoord. Na een moeilijke periode in het nieuwe ground effect tijdperk is het echter opnieuw tijd voor een verandering.

Toro Rosso STR3 Ferrari, 2008.

Méér mode

In een verwoede poging de vorm van AlphaTauri te herstellen heeft Red Bull een plan opgezet om meer expertise te gaan delen tussen de twee teams. De aerodynamische afdeling van het zusterteam zal bijvoorbeeld verplaatst worden van Faenza naar het Red Bull Technology Campus in het Britse Milton Keynes. Als onderdeel van dat project wil Red Bull met een nieuwe naam een frisse start maken.

Volgens de geruchtenmolen zou AlphaTauri het echter bij mode gaan houden. Modehuis Hugo Boss en sporkledinggigant Adidas zouden klaarstaan met stickers voor de bolide van 2024. Ondanks positieve geluiden vanuit met name Hugo Boss - dat nu een kleine rol als Aston Martin-sponsor heeft - werd er nog niets bevestigd.

Naam bekend

Peter Bayer (links) en Franz Tost.

Volgens nieuwe chef en voormalig FIA-topman Peter Bayer zijn de aandeelhouders en de directie er in ieder geval over uit wat de nieuwe naam moet zijn. De Duitser repte echter geen woord over de bovengenoemde modemerken:

"Gesprekken gaan goed, helaas kan ik nog niet vrijgeven wat de naam zal zijn. De aandeelhouders hebben besloten over de identiteit van het team, we zullen een beetje dichterbij de Red Bull familie gaan zitten. Het is een opwindende periode om de geboorte van een F1-team te zien, het is een unieke ervaring, ik ben heel blij dat ik dat mee mag maken."

Bayer's stilte heeft een duidelijke reden. De aankondiging van de nieuwe naam staat namelijk gepland voor de Grand Prix van Amerika over een dikke week. Of de keuze voor de Amerikaanse race iets te maken heeft met de marketing voor de naam valt nog te bezien.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool