Toyota geeft voorproefje van 'nieuwe Celica'

Met een paar teasers probeert Toyota ons enthousiast te maken voor een nieuwe sportwagen. De FT-Se is een voorbode voor een nieuwe Celica.

Toyota geeft voorproefje van 'nieuwe Celica' 

Recent bracht Toyota-erfgenaam en voorzitter Akio 'Morizo' Toyoda smakelijk nieuws naar buiten. De prominente topman zou namelijk een officieel verzoek ingediend hebben bij 'zijn' concern voor een revival van de Celica.

De ooit zo populaire sportcoupe is al bijna twintig jaar een grote afwezige in het gamma van het merk, een fout die Toyoda-san zo snel mogelijk wil herstellen. Met de inzet van viervoudig WRC-kampioen Juha Kankkunen - die twee titels met een Celica won - bij persevenementen hoopte Morizo de directie te overtuigen.

FT-Se

Dat plannetje lijkt deels gewerkt te hebben. Toyota heeft namelijk een set renders getoond van een nieuwe sportwagen. De FT-Se is een voorbode van hoe een nieuwe Celica eruit zou kunnen zien.

Helaas voor de puristen vinden we geen hoogtoerige of geblazen viercilinder onder de kap, maar een set elektrische motoren. Ondanks de investeringen in waterstofverbrandingsmotoren is de FT-Se namelijk bedoeld als volledig elektrische sportwagen.

Of toch MR2?

Uit de renders valt verder vrij weinig op te maken, behalve dat de nieuwe concept een link lijkt te hebben met een eerder studiemodel. Eind 2021 presenteerde Toyota bij de aankondiging van een volledig elektrisch modellenaanbod de Sports EV, een MR2-achtige elektrische sportwagen.

Het vergelijkbare lijnenspel zou zomaar kunnen betekenen dat de FT-Se een evolutie is van dit concept. Een Celica én een MR2 op hetzelfde platform naast elkaar verkopen lijkt voor een doorgaans zeer conservatief bedrijf als Toyota bovendien niet bijzonder logisch.

Elektronische handbak

Ondanks de elektrische aandrijflijn zal Toyota er naar eigen zeggen alles aan doen om de rijervaring van de sportwagen zo levendig mogelijk te maken. Één van de grootste stokpaardjes op dat gebied is de bizarre gesimuleerde handbak.

De nieuwe sportwagen is uiteraard het ideale model om deze technologie mee te promoten. De Celica/MR2 zal dienen als het boegbeeld, waarna de techniek in mindere modellen geïnstalleerd zal worden. Er wordt op dit moment bovendien al getest met de game-handbak in een Lexus UX.

Nieuws
  • Toyota