Toyota brengt MR2 terug met Sports EV

Na veertien jaar is er eindelijk weer hoop voor liefhebbers van de Japanse budget-Ferrari. Als onderdeel van de presentatie over de elektrische toekomst van het merk toonde Toyota een nieuwe 'middenmotor' sportwagen.

Toyota brengt MR2 terug met Sports EV

Na lang wachten, tests met waterstofmotoren en meerdere persberichten over hoe volledig elektrisch geen zin heeft zijn ze dan toch overstag bij Toyota. Vandaag presenteerde het Japanse concern 15 nieuwe elektrische concept cars verdeeld over de merken Toyota en Lexus. De modellen vertegenwoordigen de helft van het aanbod dat Toyota tegen 2030 gerealiseerd wil hebben.

MR2 EV?

Het vlaggenschip van de Lexus campagne was een LFA-achtige elektrische hypercar, maar bij Toyota doen ze het een stuk rustiger aan. Naast de verplichte SUVs, crossovers, busjes en pickups staat namelijk een guitig oranje sportwagentje.

De concept car draagt het Gazoo Racing-label op de voorbumper, maar heeft nog geen naam. Voor het gemak noemen hem Sports EV. Wel zo historisch verantwoord, natuurlijk. De echte intentie is echter duidelijk: dit is de langverwachte opvolger van de MR2.

Volks-supercar

De MR2 verscheen in 1984 als een aantrekkelijke volks-supercar. Met een in het midden geplaatste viercilinder was de wagen eigenlijk een Corolla die achteruit reed. Dat maakte de ontwikkeling van de auto een stuk goedkoper. Die betaalbaarheid maakte de auto echter ook berucht: veel kopers konden niet omgaan met het plotselinge overstuur van de Toyota, waardoor veel ervan achterwaarts in een heg of sloot aan hun einde kwamen.

De MR2 werd geproduceerd in drie generaties. De verkoopcijfers voor de AW11 en SW20 waren sterk, maar de exclusief als cabrio te krijgen ZZW30 kon het niet bijbenen. De veranderde markt werd aangegeven als reden voor Toyota om het model same met de Celica uit productie te nemen. In 2007 rolde de laatste MR-S (Japanse markt) van de band.

Drie broers

Met de nieuwe EV komt de 'betaalbare' sportwagen weer terug in het gamma van Toyota. De nieuwe MR2 moet de laatste van de 'Drie Broers' zijn, een lineup van sportwagens die in 2017 door toenmalige Gazoo Racing chef Tetsuya Tada voorzien werd. Daarmee doelde hij natuurlijk op de oude drie-eenheid van Celica, Supra en MR2. Met de nieuwe Supra, de GR86 als Celica-vervanger en de elektrische MR2 zal het plaatje compleet zijn. De afgelaste GR Super Sport hypercar wordt niet tot het trio gerekend.

Trucjes van Porsche

Zoals gezegd wordt de nieuwe MR2 elektrisch, maar waarschijnlijk niet op de manier die we gewend zijn. In plaats van een vlak accupakket onder de vloer zal de wagen namelijk een trucje overnemen van Porsche. In de Mission R concept en de komende elektrische Cayman/Boxster zijn de accu's op dezelfde plek geplaatst als waar de huidige brandstofmotor zich bevindt.

De Porsche Mission R kan de inspiratie zijn voor de nieuwe MR2.

Zo wordt de populaire middenmotor-balans behouden en kunnen de passagiers veel lager zitten dan in een traditionele EV. Zo kan de auto ondanks het hogere gewicht toch wat speelsheid behouden. Het achterwege laten van vierwielaandrijving is daarbij cruciaal. Concrete plannen en een naam zijn er echter nog niet voor de sportwagen, maar Toyota heeft beloofd alle nieuwe modellen van het elektrische gamma vóór 2030 in de showrooms te zetten.

Elektrisch
  • Toyota, Porsche