Sugoi! Toyota Celica-comeback in aantocht

Toyota erfgenaam en voorzitter Akio Toyoda werkt aan een plan om de Toyota Celica terug te halen. Als motorsportfanaat ziet hij de sportieve coupe met rijke rallyhistorie het liefst zo snel mogelijk een comeback maken.

Sugoi! Toyota Celica comeback in aantocht

De betaalbare sportcoupe is tegenwoordig een uitgestorven ras. Na de boom begin jaren '90 begon de carrosserievorm in rap tempo terrein te verliezen op hot hatches en andere meer praktische opties. Door het verdwijnen van de business case voor coupe's verdween het ene na het andere model van het toneel.

Alleen een Spaanse special edition van de Audi TT houdt het idee van een 'goedkope' coupe nog in leven. Intussen worden de naamplaatjes van die tijd hergebruikt voor belegen crossovers: de Puma, Eclipse en zelfs de Manta hebben allemaal stelten gekregen.

Celica comeback

Voor een van de slachtoffers van de grote coupe-uitsterving komt er wellicht echter een tweede kans. Toyota-erfgenaam en voorzitter Akio 'Morizo' Toyoda werkt namelijk aan een terugkeer van de iconische Celica. Als rasechte petrolhead en amateur-coureur ziet Toyoda-san de Celica als een cruciale toevoeging voor het gamma van zijn merk.

Bij de Rally Hokkaido - waar Toyota demoruns verzorgde met WRC-teambaas Jari-Matti Latvala en viervoudig kampioen Juha Kankkunen - werd Toyoda door merkblad Toyota Times bevraagd over een mogelijke terugkeer van compacte coupe. Morizo gaf toe al een officieel verzoek richting de Toyota-directie gestuurd te hebben voor een nieuwe Celica. Toyoda-san is er echter niet zeker van of er naar hem geluisterd zal worden:

"Nou, dat heb ik, maar ik weet niet onder welke naam het zal komen. Oh nee. Velen zouden [mijn verzoek negeren]. Sommige mensen zijn er zat van om te horen wat Morizo te zeggen heeft. Maar dat is diversificatie. Zonder mensen zoals dat zou de Prius niet zijn wat het is."

Rijke rallyhistorie

Toyoda probeert zijn campagne kracht bij te zetten door de wereld (en de Toyota-directie) aan de rijke rallyhistorie van de Celica te herinneren. Daarom zet hij bij elke kans die hij krijgt viervoudig WRC-kampioen Juha Kankkunen in voor persevenementen. De norse Fin pakte twee van zijn titels (1991, 1993) immers met het model:

"Ik zeg dit niet zomaar omdat we bij een rally evenement zijn, maar Kankkunen is Mr. Celica. Hij was vier keer kampioen, [ook] in de Celica. Nu kunnen jullie allemaal even nadenken waarom ik Kankkunen zoveel gebruik. Kijk maar of je het kunt raden!"

Naast Kankkunen werden ook Carlos Sainz (1990, 1992) en Didier Auriol (1994) kampioen in de Celica. Toyota nam daarmee het stokje over van het in het Group A-tijdperk zo dominante Lancia.

Geen crossover, wel EV?

Toyoda kennende zal de nieuwe Celica geen crossover-bastaard worden, zoals met veel van zijn soortgenoten gebeurd is. De overgebleven vraag is wat de aandrijflijn voor de nieuwe funcoupe zal zijn. Ondanks Morizo's verwoede pogingen om waterstofverbrandingsmotoren te promoten is Toyota immers bezig met een grootschalige elektrificatie. De kans dat de nieuwe Celica een EV (met gesimuleerde handgeschakelde versnellingsbak) wordt is helaas vrij groot.

De Celica maakte zijn debuut in 1970 als een verkleinde, meer betrouwbare versie van de Ford Mustang. Het model wist het voorheen bijzonder saaie imago van het merk behoorlijk op te vijzelen. Uiteindelijk werd de Celica in zeven generaties verkocht. Een overstap naar voorwielaandrijving in 1986 deed niets om het succes te remmen. In 2006 viel echter het doek toen de opvallend gelijnde TZ230-generatie uit productie gehaald werd.

Nieuws
  • Toyota, Opel