Pérez hoeft tweede plek niet vast te houden om stoeltje 2024 te houden 

Checo kan voor dit seizoen opgelucht ademhalen. Volgens RBR-chef Christian Horner mag de Mexicaan in 2024 gewoon blijven, óók als hij de tweede plek in het kampioenschap uit handen geeft.

Pérez hoeft tweede plek niet vast te houden om stoeltje te houden 

Vanwege een pijnlijke reeks slechte resultaten staat de druk er vol op bij Sergio Pérez. De Mexicaan moest na een sterke opening van het seizoen zijn titelaspiraties inslikken. Meerdere keren lukte het hem zelfs niet om door te breken naar Q3. Mede door zijn verloren vorm werd derde rijder Daniel Ricciardo naar AlphaTauri gehaald om een mogelijk alternatief te bieden.

Officieel kan Sergio pas voor 2025 vervangen worden, maar volgens boze tongen zou zijn Red Bull-carrière dit jaar al tot een einde kunnen komen. Het behouden van de tweede plek in het rijderskampioenschap zou een cruciale prestatievoorwaarde zijn voor Pérez. Red Bull heeft immers nog nooit een 1-2 kunnen scoren. Met Lewis Hamilton op zijn hielen en nog vier races te gaan zal het erom spannen.

Geen voorwaarden

Tegenover Autosport haalde Red Bull's opperhoofd Christian Horner het hardnekkige gerucht over een vroegtijdige Chexit echter uit de lucht. De Brit stelde dat er helemaal geen voorwaard gesteld is op basis van Sergio's positie in het kampioenschap. Pérez zit dus hoe dan ook safe voor 2024:

"Er is geen voorwaarde zoals dat. We zijn nog nooit als eerste en tweede geëindigd in een kampioenschap. We zijn een paar keer eerste en derde geëindigd met Mark en Sebastian en we finishten vorig jaar zo met Max en Checo."

"Dus met deze auto zou het fantastisch zijn, in zo'n seizoen als dat we gehad hebben, als we eerste en tweede zouden kunnen finishen. Maar er is geen voorwaarde voor Checo dat je als tweede moet eindigen of je rijdt niet in de auto volgend jaar. Dat is nooit besproken."

Oude glorie herstellen

Voor 2024 heeft Horner ondanks alles nog vertrouwen in zijn tweede man. Een blik op de eerste paar races van het seizoen bewijst in zijn ogen immers dat Pérez het in zich heeft om competitief te zijn. Het feit dat hij na Miami maar weinig heeft weten te presteren doet daar blijkbaar niets aan af. Net als met Ricciardo wil Christian de oude glorie van Sergio volgend jaar terug gaan vinden:

"We kennen Checo. Als je Checo's prestaties ziet in het eerste deel van het jaar: Bahrein, was heel heel close met Max. De race in Saudi, het was een geweldige race [waarbij] ze elkaar hard pushten, met hele kleine marges. Zijn race in Azerbeidzjan, winst in de spint en de Grand Prix daar."

"Dat zijn de soort prestaties waarvan we weten dat hij ertoe in staat is. Ik denk dat het gewoon draait om hem terugkrijgen in die mindset en om het meeste uit hem te halen zodat hij weer op dat niveau komt."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, NL Beeld / Proshots