Hamilton nog zuur over diskwalificatie: 'Helft concurrenten ook illegaal'

Bijna een week later is Sir Lewis nog altijd zuur over zijn diskwalificatie in Austin. De Brit weet zeker dat minstens de helft van de concurrentie óók een illegale auto onder de kont had. Daar zou hij zelfs al zijn geld op zetten.

Hamilton nog zuur over diskwalificatie: 'Helft concurrenten ook illegaal'

Een op het eerste gezicht sterk weekend sloeg om in een drama voor Mercedes en Lewis Hamilton toen bleek dat de auto met nummer 44 illegaal was. De FIA constateerde dat de plank onder de W14 te ver afgesleten was, wat leidde tot een automatische diskwalificatie.

De regelmakers controleerden echter niet alle wagens, maar slechts die van de top vier. Uit de steekproef bleek dat de Red Bull van Max Verstappen en de McLaren van Lando Norris koek en ei waren. De Mercedes van Lewis Hamilton en de Ferrari van Charles Leclerc waren dat niet.

Iedereen illegaal

Volgens Hamilton heeft de aanpak van de FIA niet alleen voor hem, maar voor de hele sport het weekend verpest. De controverse achteraf haalde namelijk de glans van een geweldige Grand Prix. Bovendien is de zevenvoudig wereldkampioen ervan overtuigd dat minstens de helft van de overige 16 auto's ook niet door de keuring zou komen. Lewis durft daar zelfs al zijn geld op in te zetten. Om een herhaling van de situatie te voorkomen roept hij de FIA op de teams toe te staan de plank na de Sprint te vervangen:

"Dat was de eerste keer dat we daar een sprintrace hadden, ze hebben maar een paar auto's getest en 50% daarvan werd gediskwalificeerd. Er zijn auto's van veel meer coureurs die illegaal waren. De sport had echt zo'n geweldig weekend, zo'n geweldige opkomst en een geweldige race. En elke keer als we een stap voorwaarts zetten dan verpest zoiets het echt."

"Dus ik denk dat we iets moeten doen en hopelijk leren ze er een beetje van voor de toekomst. In plaats van iedereen controleren en dat 50% van de auto's de test faalt - waar ik al mijn geld op in zou zetten, dat ze dat zouden doen - misschien kun je beter bijvoorbeeld als we een sprintrace hebben, misschien kunnen we dan de plank, bijvoorbeeld, of de vloer, wat het ook is vervangen op de zaterdagnacht, zodat je op zondag je niet zo'n belachelijke gebeurtenis hebt achteraf."

Géén prestatievoordeel

Het kamp van Mercedes was zowel voor als na de diskwalificatie bijzonder positief over de race. Hamilton was immers het hele weekend competitief en joeg uiteindelijk op Max Verstappen voor de overwinning. Naderhand stelden criticasters dat de extra snelheid te wijten was aan een illegaal lage auto. Hoe lager de rijhoogte, hoe beter de ground effect-vloer kan werken. Lewis serveert die lezing echter af als complete onzin:

"Één millimeter was geen prestatiefactor, wat we ook deden. Het was niet alsof de vloer doorboog en ons extra downforce gaf of zoiets. Het was verschrikkelijk over de kerbs. Als we de auto met een millimeter of een halve millimeter verhoogd hadden, wat het ook was waardoor het illegaaal was, dan zou het geen verschil gemaakt hebben behalve dat we de test gehaald hadden. Maar het is wat het is."

"Sommige auto's hebben downforce als ze erg laag zijn, sommige winnen meer op hogere rijhoogten. Dus bijvoorbeeld vorig jaar zaten we erg laag en stijf, maar waren we aan het stuiteren. Dit jaar genereren we meer downforce op hogere rijhoogtes, dus gaan we juist voor hoger."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team