De westerse wereld zet vol in op een volledige elektrische toekomst. De ouderwetse verbrandingsmotor moet tegen het magische jaartal 2030 eigenlijk al geen rol van betekenis meer gaan spelen. Dat is immers beter voor de planeet, zo wordt ons verteld.
Met het uitbannen van verbrandingsmotoren wordt er echter meer uitgewist dan alleen de CO2-uitstoot. In een wereld vol skateboardchassis, elektromotoren en windtunneldesigns hebben de fabrikanten namelijk de grootste moeite om EV's een eigen karakter mee te geven. Toyota denkt daar de oplossing voor gevonden te hebben.
Toyota On Demand
De Japanners zijn zich ervan bewust dat het eigenlijk niet mogelijk is om serieuze mechanische verschillen in te bouwen tussen EV-modellen. Het hergebruiken van hetzelfde chassis voor zoveel mogelijk modellen is immers veel goedkoper. In plaats daarvan probeert Toyota hun EV-range kleur te geven met het 'On Demand'-systeem.
Toyota On Demand geeft de bestuurder een set voorgeprogrammeerde 'auto's' om uit te kiezen. Je kunt het zien als een extreme variant van de bekende 'Sport', 'Comfort' en 'Eco'-rijmodi. Zo kan je belegen bZ4X opeens aanvoelen als een guitig stadsautootje met een roffelende driecilinder, een dikke Tundra pickup met een hybride V6 of zelfs de iconische Lexus LFA V10 supercar.
Volledige simulatie
Toyota On Demand speelt niet alleen het motorgeluid af van de bovengenoemde modellen, maar probeert ook hun rijeigenschappen na te bootsen. Als de Paso kei-car geselecteerd wordt krijgt je EV opeens veel minder vermogen en klinkt de auto alsof hij hard moet werken.
Ook de hybride aandrijflijn van de Tundra pickup wordt gekopieerd: bij het accelereren springt de virtuele twin turbo V6 aan, en bij lage snelheden schiet de auto in 'elektrische modus'. Kies je toch voor de LFA, dan krijg je er juist vermogen bij en wordt het spookachtige geluid van de 4,8 liter V10 op je afgevuurd.
Gran Turismo-sessie
Toyota is van plan het On Demand-systeem te combineren met nog een bijzonder project om EV's levendiger te maken. Er wordt immers al druk getest met een gesimuleerde handgeschakelde versnellingsbak voor elektrische auto's. Dit systeem kopieert de exacte werking van de koppeling, versnellingsbak en de virtuele verbrandingsmotor.
Je kunt de auto dus laten afslaan, spelen met de koppeling en je zal terug moeten schakelen voor meer vermogen. Probeer je vol gas te gaan in de zes bij 50 kilometer per uur, dan simuleert de auto dat de 'motor' begint te bokken en trillen. Er is geen reden om van die bokkende neppe motor geen V10 uit de LFA, de 2JZ uit een getunede Supra of de hybride V6 van de Le Mans-winnende GR010 te maken. Over een paar jaar zul je dus op weg naar je werk een complete Gran Turismo-sessie kunnen spelen.
- Lexus, Toyota, Polyphony Digital