Vacature: coureur die 1.600 kilometer per uur durft te halen

Het Bloodhound LSR-project is op zoek naar een belangrijke nieuwe medewerker. Het team is namelijk op zoek naar iemand die de magische 1000 mijl per uur grens wil gaan breken.

Vacature: coureur die 1.600 kilometer per uur durft te halen

Het wereldsnelheidsrecord op land is inmiddels al meer dan vijfentwintig jaar oud. Met behulp van twee Rolls Royce-straalmotoren haalde de ThrustSSC in 1997 een snelheid van 1227,985 kilometer per uur (763.035 mph) op de Black Rock Desert in Nevada. De machine was daarmee de eerste die op land door de geluidsbarrière brak.

Sinds 2008 werkt Richard Noble, projectleider van Thrust, al aan een opvolger om het record nog verder aan te scherpen. De Bloodhound LSR zag in 2017 het levenslicht, maar kreeg door technische en financiële tegenslagen nooit de kans op een serieuze poging. Het project maakte recent opnieuw een comeback met nieuwe investeerders, maar kreeg opnieuw een tegenslag te verduren.

Supersnel baantje

De Bloodhound is wederom zo goed als operationeel, maar er is niemand meer om het 12,9 meter lange, 6422 kilo zware gevaarte te besturen. ThrustSSC recordhouder Andy Green was origineel verbonden aan het project, maar de 61-jarige voormalig RAF-piloot heeft een stap opzij gedaan. Green blijft aan als adviseur, maar voelt er niets meer voor om achter het stuur te kruipen. Bloodhound LSR is dus op zoek naar een vervanger.

Pittige CV

De nieuweling moet uiteraard wel van goede huize komen. Een paar jaartjes in de Clio Cup is niet bepaald toereikend. Vanwege de extreme snelheden en bliksemsnelle reflexen die nodig zijn hebben voormalige straaljagerpiloten uiteraard de voorkeur.

De Bloodhound LSR wordt aangedreven door een Rolls Royce Eurojet EJ200 straalmotor, een prototype ontwikkeld voor de Eurofighter Typhoon straaljager. De motor drijft de LSR aan tot een snelheid van zo'n 1050 kilometer per uur. Op dat punt moet er een solide raket ontstoken worden die het gevaarte tot 1600 kilometer per uur zal stuwen.

Tot nu toe heeft de machine alleen op Rolls Royce power gereden. In 2019 werd een topsnelheid van 1011 kilometer per uur bereikt. Zal jij degene zijn die die grens zal verleggen?

Nieuws
  • Bloodhound LSR