1. Betrouwbaarheid
De Grand Prix van Las Vegas is de 21ste en één na laatste race van het seizoen. Dat betekent dat vrijwel iedere auto met een verouderde power unit opgescheept zit. Vanwege de langere kalender mag ieder team vier power units per auto inzetten.
Zo laat in het seizoen zit iedereen inmiddels op zijn laatste toegestane V6, op Sergio Pérez, Zhou Guanyu, Kevin Magnussen, Yuki Tsunoda en Nico Hülkenberg na, die al een vijfde aangeleverd hebben gekregen. Om penalties te voorkomen in de laatste twee races zal niemand de moeite nemen om alsnog een motor te wisselen.
Dat betekent dat het merendeel van de coureurs de lange rechte stukken van Las Vegas te lijf zal moeten gaan met een verouderde en ingesleten motor. Vanwege de lange tijd dat er vol gas gereden wordt op het stratencircuit zullen de motoren het bijzonder zwaar gaan krijgen. Het risico op een klassieke motorplof is dus vrij groot.
2. Hybridesystemen
De layout van Las Vegas is weinig meer dan een kort rondje om de kerk: een grotendeels vierkant circuit met lange rechte stukken en bijzonder weinig remzones. Die eigenschappen maken de baan de aartsvijand van een moderne hybride Formule 1-machines.
Het elektrische aandeel van het motorvermogen wordt immers vooral opgewekt in de langzame secties van circuits. De MGU-K heeft de energie van de remmen nodig om de extra 161 pk aan te kunnen leveren, terwijl de MGU-H het beste werkt op een afremmende motor en turbo.
Door het gebrek aan remzones zouden de power units vroegtijdig zonder elektrisch vermogen kunnen komen te staan. Halverwege de eindeloze rechte stukken zouden de wagens daardoor opeens veel trager accelereren. Dat zet de V6 verbrandingsmotor bovendien nog meer onder druk, waardoor het risico op motorfalen opnieuw vergroot wordt. Bovendien wordt het brandstofverbruik een stuk hoger, waardoor de teams en coureurs veel eerder moeten denken aan gas terugnemen.
3. Remtemperatuur
Lange rechte stukken en een gebrek aan remzones betekent uiteraard maar één ding: ijskoude remmen. Aangezien de carbon-keramische Brembo's een bedrijfstemperatuur van gemiddeld ongeveer 500 graden Celsius hebben is die situatie op z'n zachtst gezegd niet ideaal.
Vanwege de ijskoude temperaturen in Las Vegas zullen de coureurs de grootste moeite hebben om de remmen werkende te krijgen. Zijn ze eenmaal zover, dan is er een grote kans dat ze op de lange rechte stukken alsnog weer afkoelen.
We kunnen in Vegas dus rekenen op een hoop gemiste rempunten. Het stratencircuit biedt echter weinig ruimte voor dit soort fouten, waardoor een crash nooit ver weg is. Zelfs als de vrije trainingen en kwalificatie zonder grote incidenten verlopen kunnen we dus uitkijken naar een chaotische en destructieve eerste bocht bij de start.
4. Bandentemperatuur
Zeg je koude remmen, dan zeg je koude banden. De hitte van de gloeiende schijven helpt immers mee om het rubber van binnenuit te verwarmen. Zelfs met hete Brembo's zullen de teams het echter moeilijk gaan krijgen in de ijskoude woestijnnachten in Las Vegas. Met een verwachte baantemperatuur van vijf graden zal het circuit simpelweg te koud zijn om de Pirelli's werkende te krijgen.
Het probleem wordt opnieuw verergerd door de layout met extreem lange rechte stukken, die de banden de tijd geeft om af te koelen. Bovendien is het voor normaal verkeer bedoelde asfalt niet ruw genoeg om genoeg wrijving te veroorzaken. Een herhaling van de situaties in Turkije 2020 en Nüburgring 2021 lijkt daardoor onvermijdelijk.
Net als de remproblemen zal het gebrek aan bandentemperatuur gaan zorgen voor absolute chaos. Zelfs als de coureurs hun bolides tussen de muren weten te houden zullen de lange opwarmprocedures voor moeilijkheden gaan zorgen in vrijwel alle sessies, geholpen door de bijzonder onhandig geplaatste pit exit.
De combinatie van ijskoude remmen en bevroren Pirelli's belooft bovendien weinig goeds voor de start van de grote race op zondag.
- F1 Las Vegas, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Formula 1, NL Beeld / Action Press