FIA klaar om spatborden-project in het water te laten vallen

Het veelbesproken spatborden-project van de FIA zou zomaar eens in het water kunnen vallen. Technische chef Nikolas Tombazis heeft er een hard hoofd in dat de apparaten alle problemen met regenraces op zullen lossen.

FIA klaar om spatborden-project te laten vallen 

In de nasleep van Spa 2021 en Suzuka 2022 werkt de FIA nog altijd driftig aan een manier om racen in de regen weer een mogelijkheid te maken. Naast verbeterde regenbanden heeft de organisatie zich gericht op het voorkomen van de gehate spray, zodat coureurs minder verblind worden onder natte omstandigheden.

Het blijven hangen van de waterdruppels was immers de hoofdreden voor de farce van Spa. Een oplossing werd aangedragen onder de pakkende term 'spray guards', vrij vertaald een set veredelde spatborden. Bij een test met McLaren en Mercedes bleken de kleine vlakken echter niet te werken.

Volledige spatborden

De FIA had de spatborden zo klein mogelijk gelaten om de impact op de aerodynamica te minimaliseren. Na het falen van de test is de regelmaker echter overgegaan op de inzet van volledige spatborden. De tweede versie van het idee moet in mei getest gaan worden. Technische chef Nikolas Tombazis heeft echter nog steeds zijn twijfels bij het concept:

We moeten kijken wat het percentage is dat we kunnen voorkomen met het volledig bedekken van de wielen. En als we zien dat het echt een merkbare stap voorwaarts is zullen we dat optimaliseren. Wat we in mei testen is niet de eindoplossing. Het is informatie vergaren om te zien of het echt het juiste pad is.

Vloerproblemen

Een van de grootste problemen met het project is dat het bedekken van de wielen waarschijnlijk een dood spoor is. Een groot deel van het opgeworpen water komt namelijk niet van het rubber, maar de ground effect vloer. De grote venturi tunnels en diffuser zuigen immers een flinke hoeveelheid lucht aan. Tombazis realiseert zich dat hier geen stappen tegen gezet kunnen worden zonder de downforce enorm te verminderen. Minder downforce betekent minder grip, waardoor de veiligheid nog steeds niet vergroot wordt:

"Waar we nog steeds twijfels bij hebben is hoe groot het aandeel van de diffuser en het opzuigen van het water van de baan is in het probleem. Dat is iets wat dit duidelijk niet zou oplossen. En hoeveel komt door de wielen. We weten dat beide factoren nogal significant zijn, dus we proberen niet alles op te lossen. We weten dat er nog steeds problemen met het zicht kunnen zijn."

"Het is een beetje moeilijk om daar dingen te plaatsen en niet een enorme hoeveelheid downforce te verliezen. En een van de uitdagingen van deze spatborden is om niet teveel downforce te verliezen. Er is een beetje een wisselwerking. Als je de helft van de downforce verliest, dan hebben de coureurs plotseling te maken met een auto die heel weinig grip heeft. Ben je dan veiliger of niet?"

2026

Vanwege alle problemen met de spatborden en de vloer ziet Tombazis de spatborden niet meer komen in de huidige generatie. Wel wil de ex Ferrari-aerodynamicus kijken of er voor de nieuwe reglementen van 2026 ruimte is voor eventuele aanpassingen. Faalt de test in mei alsnog, dan is het idee echter compleet van de baan:

"Het zou te ingewikkeld te zijn om reglementen te doen met auto's die in één configuratie moeten zijn als het droog is en moeten veranderen als het nat is. Dat zou waarschijnlijk te ingewikkeld zijn. Als we tot de conclusie komen dat de diffuser de grootste factor is....allereerst denk ik dat de reglementen voor 2026 een stap naar voren zouden zijn. Maar ten tweede zouden we wat werk daarop kunnen richten en kijken wat we kunnen doen."

"Het zou redelijk goed moeten gaan om het in 2025 te hebben. Als dat faalt, dan zou het 2026 moeten zijn. Het zou onderdeel worden van de nieuwe reglementen. Aan de andere kant, als de test in het voorjaar niet goed gaat, zullen we dat pad misschien verlaten en echt moeten nadenken over wat we doen."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool