FIA gaat testen met volledige spatborden voor F1

De FIA heeft de moed nog niet opgegeven bij het verminderen van de gevreesde spray. Voor de volgende test zullen F1-bolides met volledig bedekte wielen ingezet gaan worden.

FIA gaat testen met volledige spatborden voor F1

Sinds de Grand Prix van België van 2021 zoekt de FIA driftig naar een methode om Formule 1-wagens regenbestendig te maken. Na het verbeteren van de Pirelli regenbanden is de organisatie aan de slag gegaan met het reduceren van de spray.

Het hoog achter de auto's opgegooide water was op Spa namelijk de voornaamste reden dat er niet gereden kon worden. Iedereen behalve de leider wordt immers verblind door de muur van water.

Spray guards

Als oplossing presenteerde de FIA recent de zogeheten 'spray guards', gedeeltelijke spatborden die het water tegen moeste houden en in de juiste banen moesten begeleiden. Na een test met een aangepaste Mercedes en een onaangetaste McLaren op het National-circuit van Silverstone kwam de werkgroep er echter achter dat de apparaten geen effect hadden. Tegenover Motorsport.com legde F1's technische chef Nikolas Tombazis uit wat er mis ging:

"Wat er gedaan werd op Silverstone, met de hulp van Mercedes die onderdelen maakte en McLaren, was misschien een te optimistisch experiment. De spray guards bedekten te weinig van het wiel. Ik was best sceptisch en stelde me voor dat we geen belangrijke resultaten zouden zien."

Volledige spatborden

Tombazis antwoord op de gefaalde test is om nog veel verder te gaan. De ex-Ferrari technicus wil nu namelijk volledige spatborden gaan installeren. Daarmee kan de aanduiding 'open-wheeler' in ieder geval meteen in de prullenbak. De nieuwe opzet is echter een extreem voorbeeld om beter te kunnen begrijpen wanneer er genoeg van het wiel bedekt wordt. Door steeds meer weg te snijden moet de FIA tot een oplossing komen waarbij de status van de Formule 1 als open-wheel klasse behouden kan blijven.

De banden zouden verantwoordelijk zijn voor 40% van het door de auto's opgeworpen water. De rest komt voor de rekening van de diffuser. Toch is Tombazis positief over de mogelijke voordelen van het concept:

"In de volgende tests die we uit zullen voeren zullen we de complete bedekking van het wiel testen. We gaan zelfs verder dan wat nodig is om te begrijpen wat het punt is waarop de spray gevormd wordt. Dan zullen we bepalen welk pad te bewandelen. We geloven dat de spray die van de wielen komt correspondeert met ongeveer 40% van het totaal. Als we dit fenomeen kunnen beteugelen, is het duidelijk dat de coureurs niet volledige zichtbaarheid zullen hebben, maar er zou een significante verbetering zijn."

Drie seconden langzamer

De spray blokkeren met een paar lappen achteraf bedacht carbon zal op aerodynamisch vlak uiteraard de nodige gevolgen hebben. Met de eerdere spray guards probeerde de FIA dat effect zoveel mogelijk te verminderen. De meer radicale, drastische oplossingen die de wielen meer bedekken zullen de auto's echter flink gaan afremmen. Volgens Tombazis kan het verlies gaan oplopen tot drie seconden per ronde:

"De oplossing die bij de Silverstone-test getest werd had de laagst mogelijke aerodynamische impact. De verslechtering van de downforce kan heel erg variëren. Bij sommige configuraties die we probeerden was het bijna nul, terwijl er bij de meest extreme oplossingen die we gestest hebben in een tunnel we een verlies van tot 80 punten zagen, wat twee tot drie seconden waard kan zijn."

"Maar we geven eigenlijk niets om de prestatiedrempel, ook al kijken de teams er zeker naar.

Formule 1
  • u/paawy, Red Bull Content Pool, FIA