Pourchaire diep teleurgesteld: 'Ik ben derde F2-kampioen die niet promoveert' 

De kersverse F2-kampioen heeft is niet te spreken over de manier waarop de ladder naar de F1 werkt. Als derde winnaar die op rij die niet naar de topklasse promoveert is Pourchaire diep teleurgesteld.

Pourchaire diep teleurgesteld: 'Ik ben derde F2-kampioen die niet promoveert' 

De afgelopen jaren heeft de Formule 1 veel geïnvesteerd in het rationaliseren en verbeteren van de ladder naar de koningsklasse van de autosport. Met de Formule 4, Formula Regional, FIA Formule 3 en Formule 2 is er nu een duidelijk pad omhoog.

Via het superlicentiesysteem houdt de organisatie bovendien coureurs uit de IndyCar en andere categorieën zoveel mogelijk buiten de deur. Als klap op de vuurpijl wordt de kampioen in de Formule 2 elk jaar gedwongen een positie elders te zoeken. Zo blijft de pool met talent in theorie fris.

Felipe Drugovich verdween op de achtergrond als Aston Martin-reserve.

Drie keer is...

In de praktijk werkt het echter net even anders. Na een bijzonder kort en saai 'silly season' in de Formule 1 is er namelijk voor de derde keer op rij geen ruimte voor vers talent. Na Oscar Piastri en Felipe Drugovich is kersverse kampioen Theo Pourchaire de derde man op rij die op een zijspoor gezet is na zijn winst. Ironisch genoeg kregen mannen zoals Logan Sargeant (P4 overall in F2) wél een kans. De Fransman is dan ook diep teleurgesteld met de gang van zaken:

"Ik ben de derde F2-kampioen op rij die niet gepromoveerd is naar de Formule 1. Volgend jaar zal ik helaas niet op de F1-grid staan, wat natuurlijk een beetje teleurstellend is, omdat het een droom is om een Formule 1-coureur te zijn. Als F2-kampioen denk ik dat ik mijn plek verdiend heb, maar het is wat het is."

"Het is niet omdat je een titell hebt in de F2 dat je in de F1 [moet komen], maar ik ben eerlijk gezegd teleurgesteld. Want ik ben kampioen, ik bereikte goede resultaten, ik heb mijn best gedaan. De taak die ik gekregen heb bij de Sauber Academy was om het kampioenschap te winnen, en dat deed ik. Dat is hoe het is, ik richt me gewoon op de toekomst."

Net als Liam

Vanwege het gebrek aan ruimte in de F1 heeft de Sauber Academy-coureur uit moeten wijken naar de Japanse Super Formula. Pourchaire is ingelijfd bij Itochu Enex Team Impul als vervanger van nieuw McLaren Academy-lid en Toyota-oogappel Ryō Hirakawa.

Theo is ontevreden met zijn uitstapje naar het verre oosten, maar put hoop uit de carrière van Liam Lawson. De Nieuw-Zeelander kon vanuit de Super Formula de overstap naar de Formule 1 immers relatief eenvoudig maken Pourchaire hoopt dat er voor hem eenzelfde kans in het verschiet ligt:

"Ik zal volgend jaar reserve zijn voor Sauber dus ik zal een hoop simulator[werk] doen, waarschijnlijk twee vrije trainingen, omdat ik nog steeds een rookie ben. Japan is natuurlijk heel ver van Europaa, maar de auto's zijn snel: we zagen het met Liam Lawson. Hij had de kans om in Grand Prix te rijden en hij was meteen snel met de auto, hij scoorde punten.

"Dus Super Formula is de beste optie voor mij. Hopelijk kan ik volgend jaar wat doen en mezelf voorbereiden voor de Formule 1 en dan daar een kans krijgen."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press