Scuderia AlphaTauri is toch niet van naam veranderd

Na alle heisa rond de nieuwe naam van AlphaTauri lijkt de zaak op een domper uit te lopen. De naam op de officiële inschrijflijst voor 2024 is namelijk zo goed als identiek.

Scuderia AlphaTauri is toch niet van naam veranderd

De F1-wereld wordt al sinds de zomer druk bezig gehouden met de soap rond Scuderia AlphaTauri. Het zusterteam van Red Bull Racing leek na een tegenvallende seizoensstart op de markt te komen, maar kreeg uiteindelijk een verjongingskuur.

Naast een nauwere samenwerking met RBR zou het team een volledig nieuwe identiteit gaan krijgen om de frisse start voor 2024 te onderstrepen. Na speculatie rond modemerken Hugo Boss en Adidas kwam afgelopen maand naar buiten dat de nieuwe naam het ongeïnspireerde 'Racing Bulls' zou worden. Voor uitsluitsel moesten we echter wachten op de officiële inschrijflijst voor 2024.

Niets veranderd?

Vandaag werd die lijst dan eindelijk openbaar gemaakt door de FIA. Afgezien van het verdwijnen van Aston Martin-sponsor Cognizant en de ongelukkige nieuwe naam voor Alfa Romeo Sauber is er weinig schokkends te ontdekken. Te weinig.

Achter de namen van Daniel Ricciardo en Yuki Tsunoda zien we namelijk doodleuk 'Scuderia AlphaTauri RB' staan. Er lijkt dus vrijwel niets veranderd te zijn. De toevoeging 'RB' zou echter kunnen staan voor 'Racing Bulls'. Voluit zou het team dan 'Scuderia AlphaTauri Racing Bulls' heten.

Langzame transitie

Na alle spanning, sensatie en talloze interviews voelt de 'nieuwe' naam als een flinke anticlimax. Het kan echter maar zo zijn dat dit niet aan de mensen achter de knoppen bij Red Bull ligt. De definitieve beslissing voor de naam kwam immers relatief laat in het seizoen, waardoor de inschrijving wellicht al grotendeels vastgesteld was.

Eenzelfde situatie zagen we in 2010 met Sauber. Vanwege de late call van BMW om de sport en het team te verlaten bleef Peter Sauber zitten met de inschrijving die gedaan was door de Duitsers. Zo kwam het illustere Zwitserse team uiteindelijk aan de start als 'BMW Sauber Ferrari'.

Wellicht zit het zusterteam van Red Bull in hetzelfde schuitje. Het ontbreken van de door CEO Peter Bayer naar voren geschoven 'grote sponsors' op de inschrijflijst doet vermoeden dat SATRB een tijdelijke werktitel is. Voor 2025 en verder zal er dus alsnog een volledig nieuwe identiteit gecreëerd gaan worden.