Wolff: 'Mercedes en Ferrari zijn beide losers'

Toto heeft een pakkende samenvatting gegeven voor de seizoenen van Mercedes en Ferrari. Als tweede en derde in het constructeurskampioenschap zijn beide teams volgens de Oostenrijker absolute losers.

Wolff: 'Mercedes en Ferrari zijn beide losers'

Het seizoen van 2023 liep op z'n zachtst gezegd uit op een deceptie voor het team van Mercedes. Na onverwachte successen laat in 2022 zette de voormalige kampioensformatie door met de ongewone zeropod-filosofie, wat uiteindelijk een grove fout bleek te zijn.

Alleen door sterke betrouwbaarheid en de problemen van rivalen Ferrari, Aston Martin en uiteindelijk McLaren wist Mercedes de tweede plek in het constructeurskampioenschap te verzilveren. Het team scoorde daarbij echter geen enkele overwinning, en maar liefst 451 punten minder dan kampioenen Red Bull Racing.

Enorme losers

Mercedes wist op slechts drie punten verschil Ferrari achter zich te houden bij de constructeurs. Voor opperhoofd Toto Wolff voelt dat echter niet als een overwinning. Door het veroveren van de tweede plek heeft het team weliswaar meer prijzengeld en bonussen binnengehaald, maar moet er meer windtunneltijd ingeleverd worden.

In een tijdperk waarbij het budget toch al beperkt wordt is dat achter de streep een flink verlies. Voor Ferrari is de situatie precies andersom, maar door het verlies van de tweede plek ziet Toto zijn Italiaanse concurrenten ook als enorme losers.

"Beide losers. Het is beter om tweede te zijn voor het geld en de bonussen en het is beter om P3 te zijn vanwege de windtunneltijd. Ferrari heeft 7 procent meer dan wij en wij zouden 14 procent meer gehad hebben dan Red Bull, maar je kunt niet altijd krijgen wat je wil. Je wil de bonussen én de extra windtunneltijd."

Slachtoffer van eigen succes

Met het pakken van de tweede plek heeft Mercedes dus eigenlijk het eigen graf alvast gegraven. Het team mikt er immers op om voor 2024 een wagen met een radicaal ander concept neer te zetten.

De extra windtunneltijd was daarbij goed van pas gekomen. De toko van Toto zou volgend jaar wel eens slachtoffer kunnen worden van het eigen succes. Ferrari prepareert immers ook een bolide die voor 95% nieuw is.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press