Vasseur: 'Ferrari voor 2024 wordt 95% nieuw'

De Scuderia gooit het volgend jaar over een bijna volledig andere boeg. De bolide voor 2024 zal volgens teambaas Fred Vasseur bijzonder weinig gemeen hebben met zijn voorgangers.

Vasseur: 'Ferrari voor 2024 wordt 95% nieuw'

Bij de start van het nieuwe ground effect tijdperk leek Ferrari met de neus in de boter gevallen te zijn. De F1-75 met de opvallende 'badkuip' sidepods was in de openingsfase van 2022 razendsnel, en betrouwbaarder dan de Red Bull RB18. Een serie technical directives van de FIA en paar ontplofte power units maakten echter een einde aan de titelcampagne van de Scuderia en kopman Charles Leclerc.

Met een evolutie van de 2022-auto kwam het team dit jaar geen steek verder. Een overstap naar meer Red Bull-achtige sidepods bracht verbeteringen met zich mee, maar Ferrari sloot het seizoen af met slechts een enkele overwinning, negen podiums, zeven pole positions en derde in het constructeurskampioenschap.

De SF-23 deed weinig om het tij te keren voor Ferrari.

Revolutie

Na nog een teleurstellend seizoen is het in Maranello hoog tijd voor een revolutie. Het unieke concept dat met de F1-75 geïntroduceerd werd is immers duidelijk inferieur aan die van Red Bull. Reden genoeg voor The Race om Ferrari-chef Fred Vasseur te bevragen over die 'revolutie'. De Fransman wilde dat specifieke woord niet in de mond nemen, maar gaf toe dat de aankomende machine voor maar liefst 95% nieuw zal zijn:

"Ik weet niet of dat het juiste woord is. We hebben nu al drie jaar op rij dezelfde reglementen, je kunt de situatie niet enorm veranderen. Het gaat om tienden van een seconde, het betekent dat het 0.1 of 0.2 procent [verbetering] is waar we naar zoeken. We zullen zeker een stap moeten zetten en ik onderschat deze stap niet."

"We veranderen 95 procent van de componenten van de auto, misschien zou je dat als een revolutie kunnen zien. Ik weet niet of dat zo zal zijn."

Alles is relatief

Zoals het een echte manager betaamt deed plastic bloemeneter Vasseur geen concrete uitspraken over de mogelijke verbeteringen voor 2024. Het is immers allemaal relatief. De grote stappen die de Scuderia zou kunnen zetten zouden immers in het niet kunnen vallen bij die van rivaliserende teams. Volgens Fred zullen we het allemaal pas gaan zien in Bahrein:

"De verwachting is dat we op onszelf gericht zijn, we een goede stap vooruit zetten maar uiteindelijk is het altijd een kwestie van vergelijken. Je kunt met 100 punten verbeteren, als de anderen met 120 verbeteren zul je er dom uitzien. Als ze met 80 verbeteren zul je een megaheld lijken."

"Tot nu toe is het meest belangrijke om te blijven pushen, te blijven ontwikkelen, om de coureurs in het midden van het project te hebben en dat ze volledig betrokken zijn bij de ontwikkeling. Tot zover gaan we de juiste kant op, ik weet niet of de anderen dat meer of minder zullen doen, dat zullen we zien in Bahrein."

De 2024-bolide van Ferrari zal op 13 februari onthuld worden.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, NL Beeld / Proshots