'Red Bull RB20 gefaald bij eerste FIA-crashtest'

De nieuwe bolide van Adrian Newey is bij de eerste botsproef te fragiel gebleken. Het project heeft daardoor de nodige vertraging opgelopen.

'Red Bull RB20 gefaald bij eerste FIA-crashtest'

Na een zinderende campagne in 2023 kijkt iedereen reikhalzend uit naar de nieuwe Red Bull. Nu rivalen Mercedes en Ferrari voor radicaal andere concepten gaan moet immers nog blijken of de filosofie van Adrian Newey voor een derde jaar op rij de beste zal zijn.

Net zoals de RB19 dat was ten opzichte van de RB18 wordt de nieuweling een evolutie van zijn voorganger. Het wiel opnieuw uitvinden lijkt immers niet nodig. Ondanks die veilige aanpak is het project toch op een tegenslag gestuit.

Gefaalde test

Volgens de Italiaanse afdeling van Motorsport.com is een prototype RB20-chassis door de FIA namelijk gewogen en te licht bevonden. Bij een frontale crashtest een tijd geleden zou de neus de impact onvoldoende geabsorbeerd hebben en er verdere schade ontstaan zijn aan de monocoque.

Uit de test bleek dat het chassis simpelweg te dun en te zwak was om de impact te doorstaan. Vanwege de verplichte winterstop ligt het werk in de fabriek te Milton Keynes echter stil, waardoor het probleem nog niet verholpen kan worden.

Agressief dieet

De slechte cijfers bij de crashtest zijn vermoedelijk het resultaat van een drastische gewichtsreductie bij de RB20. De auto van 2023 zat immers nog altijd boven het al forse minimumgewicht van 798 kilo, tot grote ergernis van designer Adrian Newey.

In een poging zoveel mogelijk kilo's kwijt te raken lijkt het team nu echter iets te ver gegaan te zijn. Na de feestdagen zal Red Bull het opnieuw moeten proberen met een neus met een extra laagje carbon.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, Red Bull Content Pool