Koop dan: Ferrari FXX-K Evo voor een prikkie

Voor een fractie van de standaard prijs kun je zomaar een hyper-exclusieve Ferrari trackday special op de oprit hebben staan. Er zit echter een addertje onder het gras.

Koop dan: Ferrari FXX K Evo voor een prikkie

In 2015 kwam Ferrari met de derde telg van de extreem exclusieve XX-familie. Na de FXX op Enzo-basis en de 599 XX verscheen de FXX-K, de ongelimiteerde trackday-variant van de LaFerrari. De 6,3 liter V12 met hybride assistentie leverde met 1050 pk bijna 100 meer dan het origineel, de auto was zo'n 500 kilo lichter en het bijzonder agressieve aerodynamische pakket leverde zo'n 540 kilo aan downforce.

Net als zijn voorgangers was de 2,6 miljoen euro kostende FXX-K voorbehouden aan trouwe Ferrari-klanten met overvolle garages. Bovendien bleven de bolides in handen van Ferrari. Alleen op aangewezen dagen werden de XX-machines in colonne naar een circuit gebracht, waarna de rijke stinkerds een paar rondjes konden doen. Zelfs voor de iets minder rijken of minder loyale klanten van Maranello bleven de auto's zo onbereikbaar.

Tiende van de prijs

Tot nu toe dan. Bij veilinghuis RM Sotheby's wordt namelijk een FXX-K Evo aangeboden voor slechts een fractie van de originele prijs. Met een geschatte opbrengst van tussen de 280.000 en 320.000 euro is de gitzwarte Fezza met recht een absoluut koopje te noemen.

Er is echter een nogal groot probleem. De FXX-K kan zich namelijk niet op eigen kracht bewegen. Je kunt er zelfs niet even in gaan zitten en doen alsof -ie rijdt.

Mancave of zeepkist?

Het gaat hier namelijk om een windtunnelmodel op schaal 1 op 2. Het volledig uit carbon vervaardigde wagentje is ongeveer 2,5 meter lang en een meter breed. Uiteraard is er verder geen interieur aanwezig. De halve FXX-K is daarmee vooral geschikt als interessante versiering voor de mancave, of de basis voor een buitensporig dure zeepkistracer. Het model wordt geleverd met een plakaat van 110 bij 260 centimeter waarmee het ding aan de wand gemonteerd kan worden.

De mini-Fezza wordt op 31 januari geveild in Parijs. Bied jij mee?

Cargasm
  • RM Sotheby's