Sneu: deze auto's werden slechts één keer verkocht in 2023

De verkooptoppers van afgelopen jaar zijn doorgaans niet zo interessant. In dit lijstje richten we ons op de obscure buitenbeentjes die slechts een enkele keren in de boekjes bijgeschreven mochten worden.

Sneu: deze auto's werden slechts één keer verkocht in 2023

Aston Martin DB12

De eerste kandidaat voor de lijst is geen verrassing. De grondige update van de DB11 werd immers pas in mei gepresenteerd, en met een vanafprijs van minimaal 228.000 euro is de Britse bolide bij voorbaat al geen volumeknaller. Toch wist een gelukkige koper alsnog een handtekening te zetten voor de nieuwe 'Super Tourer'.

De aanduiding DB12 is overigens lichtelijk ironisch: voor het eerst sinds begin jaren '90 heeft het vlaggenschip van Aston Martin namelijk géén twaalfcilinder onder de kap. Klanten moeten het doen met een 671 pk sterke versie van de bekende vierliter twin turbo V8 van Mercedes-AMG.

Volvo EX30

De volledig elektrische SUV van Volvo werd ook pas in de zomer van 2023 onthuld. Met een adviesprijs van 35.700 euro is de EX30 echter een stuk betaalbaarder dan de bovenstaande Aston. De EV is leverbaar met 272 en 428 pk en twee en vierwielaandrijving. Dit jaar zullen de verkopen ongetwijfeld aanzwellen.

Maserati Ghibli

De obscure 5-serie concurrent van Maserati kon nooit echt een eigen niche vinden. De vergelijkbare en visueel bijna identieke Quattroporte zorgde immers voor veel concurrentie uit eigen stal.

Desondanks hield het kleinere model het een dikke tien jaar vol. Dit jaar komt er echter een einde aan de productie, aangezien moederbedrijf Stellantis werkt aan een elektrische vervanger. Toch wist één Nederlandse liefhebber nog een nieuwe met verbrandingsmotor te bemachtigen.

JAC iEV7S

Een wat? Ja, een JAC! De Chinese JAC iEV7S (in het buitenland bekend als Refine S7) is duidelijk nog een grote onbekende op de Nederlandse markt. Het zachte prijsje van 24.500 euro voor de volledig elektrisch crossover heeft echter toch iemand over de streep getrokken. Diegene kan nu genieten van alle 116 pk's en 300 kilometer aan range.

Ferrari Purosangue

Aan de andere kant van de schaal vinden we Ferrari's allereerste SUV. De ironisch genaamde Purosangue (volbloed) werd in september 2022 geïntroduceerd, maar heeft in Nederland uiteraard geen verkooprecords gebroken.

Afgezien van de voorzichtig gelimiteerde productie is de flinke Fezza in ons land namelijk extreem aan de prijs. Vanwege onze geweldige belastingregels kost de Purosangue namelijk niet minimaal 390.000 euro, maar 504.930. Zelfs voor de superrijken is zo'n bonk belasting geen pretje.

Citroën C4 SpaceTourer

De C4 SpaceTourer is een bijzondere toevoeging aan dit lijstje. De laatste middenklasse MPV van Citroën werd immers in maart 2022 al uit productie gehaald. Kennelijk stond er echter nog een exemplaar op voorraad in Nederland.

Het is daarmee de enige van zijn soort die met een datum eerste toelating van 2023 rond mag rijden. Prima voer voor toekomstige verzamelaars.

Cargasm
  • Audi, Aston Martin, Volvo, Stellantis Media, JAC, Ferrari, Stellantis Media, Toyota, SsangYong, Audi, Mercedes-Benz, SsangYong, Ford, Xpeng, Maserati, Hyundai, Rolls Royce