Zes Volkswagen cabriolets die er helemaal niet kwamen 

Na de dood van de open Volkswagen kijken we even terug naar nog vijf cabrio's die helaas het levenslicht niet mochten zien.

Vijf Volkswagen cabriolets die er helemaal niet kwamen 

1. Typ 34 Karmann Ghia Cabriolet (1961)

De originele Karmann Ghia (Typ 14) was al sinds 1957 leverbaar als cabriolet, maar zoals alle modellen van Volkswagen uit die tijd stond het model nog altijd op het originele Käfer-chassis, het treffend genaamde Typ 1. In 1961 vond Volkswagen het eindelijk tijd voor iets nieuws, en werd de grotere Type 3 geïntroduceerd.

Net als voorheen kwam er een sportieve Karmann Ghia-variant. De ruimere, meer volwassen ogende auto luisterde naar de interne aanduiding Typ 34, en had beschikking over dezelfde 'krachtige' 1500-motor met maar liefst 45 pk. Het aanbieden van een open variant van de grotere Karman Ghia leek een no-brainer, maar het kwam niet verder dan twaalf prototypes. In plaats van een volledig open model bood Volkswagen in 1962 een variant met een elektrisch bediend open dak aan.

2. Typ 351 1500/1600 Cabriolet (1961)

Rond dezelfde tijd als de Typ 34 werd een open variant ontwikkeld van zijn donor: de Typ 3. De 'ponton'-VW verscheen in 1961 als een moderne, ruimere update van de originele Käfer. Onder de noemer 1500 en 1600 moest de Typ 3 de betaalbare gezinsauto van de jaren '60 gaan worden.

Een sexy open versie van die auto leek nogal overbodig, aangezien er nog altijd gewerkt werd aan de Typ 34 Karmann Ghia. Bovendien had Volkswagen met de Käfer Cabriolet al een betaalbare cabrio in de aanbieding. De business case voor de Typ 3 werd dus nooit echt gerealiseerd. Na 17 prototypes werd de productie gestaakt.

3. Typ 4 411 Cabriolet (1968)

Gezien de saga rond de 1500/1600 zou je denken dat ze bij VW even bij open varianten van gezinsauto's weg zouden blijven. Nog geen zeven jaar later probeerden de ingenieurs het echter opnieuw met de Type 4. De grootste uitwerking van het bekende platform bleek opnieuw een goede basis voor een ruime gezinscabrio, maar opnieuw was er niet bepaald een gigantisch markt voor het model. Het enkele prototype werd meteen een museumstuk.

Cargasm
  • Volkswagen