Nieuwe technologie moet rijden onder invloed onmogelijk maken 

Rijden met een slok op wordt in de toekomst gewoon onmogelijk. Een Canadees techbedrijf vuurt maar liefst twee scanners op je af om te bepalen of je de weg op mag.

Nieuwe technologie moet rijden onder invloed onmogelijk maken 

Drankrijders zijn al sinds jaar en dag een absoluut gevaar op de weg. Met drie flessen Bacardi achter de kiezen reageer je immers net even wat langzamer op verkeerssituaties.

In een poging die praktijken voorgoed uit te bannen is het Canadese Magna International met een nieuw systeem op de proppen gekomen.,

Twee scanners

Onder de pakkende naam Magna Impaired Driving Technology werd het nieuwe apparaat onlangs gepresenteerd bij de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

De machine beoordeelt je rijvaardigheid op twee manieren: ten eerste wordt er met een camera gekeken naar je ogen, om te bepalen of je er niet slaperig of afgeleid uitziet. Daarnaast wordt de hoeveelheid alcohol in je adem gemeten met een infraroodscanner.

Zak je voor de test, dan verroert de auto geen vin. Het is niet duidelijk of je beide proeven moet doorstaan. Iemand met een lui oog zou dus zomaar kunnen stranden. Het systeem is uiteraard netjes geïntegreerd in je stuurkolom, zodat je er verder helemaal niets van ziet.

Overbodige oplossing

Magna lijkt een ingewikkeld oplossing gevonden te hebben voor een vrij simpel probleem. In plaats van al die geavanceerde, gevoelig scanners kun je het immers prima af met een standaard alcoholslot met een blaaspijpje.

Tussen 2011 en 2015 was zo'n slot in Nederland verplicht voor notoire drankrijders. Recent gingen er stemmen op om het alcoholslot opnieuw in te voeren, zeker nu alle nieuwe auto's er verplicht een aansluiting voor krijgen.

De toegevoegde waarde van Magna's Minority Report-scanner - die ongemerkt in alle auto's geïnstalleerd zou kunnen worden - vinden we nog moeilijk te ontdekken.

Nieuws
  • Pexels, Magna International