Man vrijgesproken voor rijden onder invloed wegens 'auto-brouwerijsyndroom'

Wat als je niet gezopen hebt, maar wel 'bezopen' in je auto zit? 

Rijden onder invloed

De rechtbank in het Belgische Brugge moest oordelen over een lastige kwestie. Een man was meermaals betrapt met een te grote hoeveelheid alcohol in zijn bloed terwijl hij deelnam aan het verkeer. Hij blies telkens een te hoog promillage, waardoor hij uiteindelijk voor het bankje moest komen.

Maar eenmaal voor de rechter werd er een bijzondere onthulling gedaan: de 40-jarige Belg blijkt zelf 'drank' aan te maken. Specifieker: zijn lichaam zet suikers en koolhydraten om in alcohol. Dat heet het 'auto-brouwerijsyndroom' of 'darmfermentatiesyndroom'. Mensen die daaraan lijden, hebben symptomen (en klachten) van alcoholintoxicatie. In andere woorden: ze worden dronken zonder te zuipen. Dat scheelt misschien geld in de kroeg, maar blijkt lastig te zijn als je achter het stuur gaat zitten.

Mag blijven rijden

De Belg heeft dat aan den lijve ondervonden. In 2019 werd hij voor het eerst gepakt met een te hoog promillage, terwijl hij naar eigen zeggen nul alcoholische versnaperingen in z'n slokdarm had gegoten. In de lente van 2022 gebeurde in korte tijd twee keer precies hetzelfde. Maar omdat hij nu onderzoek heeft laten doen om zijn aandoening aan te tonen, komt hij ermee weg. De politierechter acht bewezen dat hij zelf alcohol aanmaakt. Bovendien wist hij tot voor kort zelf niet eens dat hij het 'auto-brouwerijsyndroom' heeft.

Alle boetes gaan dus de prullenbak in, maar de rechter eiste wel dat de Belg maatregelen neemt. Zo kan hij ervoor kiezen om zijn dieet aan te passen, dat scheelt al snel een slok op een borrel. Een andere mogelijkheid is de installatie van een alcoholslot, zodat hij z'n vierwieler niet meer kan starten als z'n buik weer teveel heeft gebrouwen.

Opvallend detail: de Belg is werkzaam in een, jawel, bierbrouwerij. Je verzint het niet.

Achtergrond
  • NOS
  • Adobe Stock