Maffe Russen bouwen monster-Lada met 14 wielen

Ja, dat lees je goed: veertien wielen onder een oude Lada. Ze zitten alleen niet op de plek die je verwacht.

 Maffe Russen bouwen monster-Lada met 14 wielen

Liefhebbers van Lego weten het maar al te goed: meer wielen is gewoon beter. De meesten van ons ontgroeien die fase uiteindelijk, maar sommigen gaan met groter speelgoed vrolijk verder. Zo ook de lollige Russen van Garage 54. In plaats van plastic blokjes uit Denemarken spelen de heren echter liever met die andere onverwoestbare bouwsteen: de klassieke Lada.

Zo werd er al geëxperimenteerd met Lada-wielen onder een Hummer H2, een transparante Lada met een transparante motor en een heuse dubbele Lada (in de breedte!). De heren verblijden ons dit keer met nog een bijzondere creatie: een monster-Lada met maar liefst veertien wielen.

Pyramide

Veertien wielen achter elkaar plakken (net zoals je met lego deed) is echter veel te simpel voor Garage 54. Ze bedachten een veel betere variant: de pyramide as. Met behulp van vijf achterassen werd een bijzonder aandrijfsysteem gecreëerd. De achterwielen van de Lada drijven puur op wrijving de andere vijf wielen aan. Om de auto weer in balans te krijgen werd er vooraan een as van een tractor gemonteerd. De aandrijving werd verzorgd door een ander Garage 54-project, een van diesel naar benzine omgebouwde Toyota viercilinder.

Stuiterbak

Zolang het droog bleef werkte de aandrijving perfect, al was de topsnelheid van de zelfgemaakte monstertruck natuurlijk niet schokkend hoog te noemen. Zelfs het stuurgedrag was prima, ondanks de grote wielen en het gebrek aan stuurbekrachtiging. Hete enige grote probleem was het gebrek aan ruimte voor vering en demping. De solide assen zorgden voor een nogal stuiterige rit. Met een beetje meer tijd zullen de creatievelingen van Garage 54 het ongetwijfeld oplossen.

Techniek
  • Garage 54
  • Garage 54