AlphaTauri is geen opleidingsteam meer

De nieuwe identiteit voor Red Bull's tweede team brengt een nieuwe filosofie met zich mee. AlphaTauri/VisaCashAppRB zal niet langer een kweekvijver zijn voor jong talent.

AlphaTauri is geen opleidingsteam meer

De tweede F1-operatie van Red Bull GmbH gaat dit seizoen volledig op de schop. Met een nieuwe naam vol sponsornamen, een hernieuwde samenwerking met Red Bull Racing en een positie als 'klantenteam' wordt het voormalige AlphaTauri compleet anders neergezet.

De verwachting was echter dat er ook een paar zaken hetzelfde zouden blijven. Sinds de overname van Minardi eind 2005 fungeert het team immers als de kweekvijver voor nieuw Red Bull-talent.

Géén kweekvijver

Als Scuderia Toro Rosso was het team een van de pijlers van het baanbrekende Red Bull-opleidingsprogramma. En met succes: zes van de twintig F1-coureurs van dit moment zijn immers afgestudeerd bij de formatie uit Faenza. Volgens CEO Peter Bayer komt daar na bijna twintig jaar echter verandering in.

Onder het nieuwe management van de overkoepelende Red Bull-groep mag het tweede team niet langer een kostbare kweekvijver zijn, maar moet het een competitieve, winstgevende operatie gaan worden. De tijd nemen om twee jonge honden op te leiden past niet in dat plaatje:

"De aandeelhouders, toen ze alles weer op scherp aan het zetten waren, zeiden ze ook 'we willen dat jullie competitief zijn'. Franz [Tost] zegt altijd, en daar ben ik het eerlijk gezegd 100 procent mee eens, dat een jonge coureur drie jaar nodig heeft om klaar te zijn voor de Formule 1."

"Met alle complexiteit die de sport tegenwoordig vergt, en de hoeveelheid informatie die ze moeten verwerken en dan naar ons terug moeten spelen, zodat we als team begrijpen wat we moeten doen, hoe de settings te veranderen enzovoorts, en om competitief te zijn, hebben ze simpelweg een hoop tijd nodig."

Starter met jaren ervaring

Bayer meent dat de rust en de focus die een ervaren coureur met zich meebrengt cruciaal is voor het maximaliseren van het potentieel van het vernieuwde team. De constante begeleiding die een jong talent zoals bijvoorbeeld Liam Lawson nodig heeft is teveel moeite.

Desondanks is er ruimte voor een jongere coureur naast een veteraan als Daniel Ricciardo. Die jongen moet echter wel de minimaal vereiste ervaring hebben. In plaats van meteen in te springen vanuit de Formule 3 (a la Max) moet je dus drie jaar ervaring hebben in de Formule 1:

"Ik begreep het op het moment dat we een jonge coureur [Liam Lawson] in de auto zetten. Want wat er gebeurt is een verandering in de stroom van informatie. Met een ervaren coureur als Daniel gaat de stroom van hem naar zijn engineer, die het doorspeelt naar de strategieafdeling, die dan met suggesties komen. Je voelt het verschil. Bij [een jonge coureur] wordt er de hele tijd gepraat, maar bij Daniel is het stil."

"Dus één ervaren coureur die een jonge coureur onder zijn vleugels neemt. En zelfs die jonge coureur moet voorbereid zijn."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool