Osaka legt problemen moderne F1 bloot: 'We willen live events, luxe hotels, zakenmeetings en toerisme'

Osaka's F1-projectleider Hiroshi Mizohata heeft onbedoeld alle pijnpunten met de nieuwe filosofie van de Formule 1 netjes op een rijtje gezet. De doelstellingen van Mizohata-san geven precies weer hoe laag op de ladder de sport zit ten opzichte van commerciële belangen.

Osaka legt problemen moderne F1 bloot: 'We willen live events, luxe hotels, zakenmeetings en toerisme'

Sinds de overname van de Formule 1 door Liberty Media is de sport explosief in populariteit gegroeid. De toetreding tot social media, de release van Drive To Survive en het zinderende seizoen van 2021 stuwden de cijfers hoog op. Tegelijkertijd gingen de commerciële belangen steeds zwaarder wegen, en verviel de F1 van een status als exclusieve sport tot algemeen verkoopbaar product. Kijk bijvoorbeeld maar naar de huidige namen van Sauber en Toro Rosso.

Een ander groot pijnpunt is Liberty Media's formule voor de ideale Grand Prix. De Amerikanen zien het evenement in Las Vegas als het ideale voorbeeld voor een moderne F1-race. Dat wil zeggen: een groot over the top circus met zo min mogelijk nadruk op waar het eigenlijk allemaal om zou moeten draaien: racen. De kans om toeristen, zakenmannen en muziekfans aan te trekken is veel belangrijker. Steden zoals Londen, Nice en Madrid zijn het daar roerend mee eens.

Axl Rose op de grid van Las Vegas.

Minder subtiel

De PR-afdeling van Liberty vertelde het uiteraard nooit in zoveel (eerlijke) woorden. In Japan zijn ze echter wat minder subtiel. Hiroshi Mizohata, het leidende figuur achter het zoveelste potentiële stratencircuit in miljoenenstad Osaka, speelde namelijk open kaart tegenover Motorsport.com. Na een bezoekje aan de Grand Prix van Singapore zag de beste man in dat de Formule 1 niet zomaar een sport is, maar vooral een grote commerciële, toeristische en economische kans:

"Ik ging kijken bij de Singapore Grand Prix, en het was compleet anders dan het beeld dat ik had van de F1. Er waren live events aan de gang, en er waren zakelijke meetings voor luxe merken bij nabijgelegen hotels. De F1 zal de perfecte katalysator zijn voor Osaka om een internationale toeristenstad te worden."

"Om dat te bereiken is het voor Osaka belangrijk om vermogende mensen uit Europa, Amerika en Australië aan te trekken. We geloven ook dat e F1 de perfecte aanjager zal zijn voor het aantrekken van luxe hotels en nieuw leven in de nachtelijke economie zal blazen."

Samen met Suzuka

Volgens Mizohata-san hoeven we ons - in tegenstelling tot bij Barcelona - geen zorgen te maken dat Osaka het legendarische circuit van Suzuka van de kalender zal stoten. De deal met het Honda-circuit vervalt immers aan het einde van 2024. Het team achter Osaka ziet veel liever dat Japan twee Grand Prix weet te bemachtigen, net als Italië:

"Ik zou willen mikken op een bestaan naast Suzuka en gezamenlijke welvaart. Ik denk dat het geweldig zou zijn om twee races in Japan te houden, wat een automotive supermacht is."

Pacific

Twee Grand Prix in Japan klinkt misschien overbodig, maar het zou niet de eerste keer zijn. In 1994 en 1995 werd Suzuka namelijk vergezeld door TI Circuit Aida (tegenwoordig Okayama).

De race kreeg de bijzondere titel Pacific Grand Prix mee, toevallig ook de naam van een op dat moment actief achterblijver-team. Door de zeer afgelegen locatie en het krappe karakter werd het circuit geen succes. Beide edities werden gewonnen door Michael Schumacher voor Benetton.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press