Het is alweer even geleden dat we serieus nieuws gehoord hebben in de Andretti F1-soap. Het team van racelegendes Mario en Michael kreeg recent een dikke duim van de FIA om mee te mogen strijden in de Formule 1, maar heeft commerciële rechtenhouder Liberty Media en Formula One Management nog altijd niet weten te overtuigen.
Zelfs de officiële registratie van General Motors/Cadillac als power unit leverancier vanaf 2029 zette geen zoden aan de dijk. Andretti's hoop om vóór de deadline van 2026 deel te nemen lijkt vervlogen, onder meer omdat de motordeal met Renault verlopen is. Desondanks zetten de Amerikanen vol door.
60% Red Bull
De intenties van Andretti werden recent onderstreept door de onthulling van een windtunnelmodel op 60% schaal. Het gaat hierbij namelijk om een F1-model van de huidige generatie, waarmee het team op z'n minst in 2025 een debuut wil maken.
De inspiratie voor het eerste Andretti chassis is overduidelijk. Aangezien er maar één team is dat de ground effect regels volledig begrijpt heeft het team in Fishers, Indiana goed gekeken naar Red Bull. De layout van de ophanging, de luchtinlaten en sidepods lijken één op één overgenomen te zijn van de RB18, de auto van 2022. Het grootste verschil is de airbox, die duidelijk ingericht is op een Renault power unit.
Het model wordt op dit moment getest in Toyota's enorme windtunnel te Keulen. Van die faciliteit wordt ook dankbaar gebruik gemaakt door het F1-team van McLaren.
Het halve werk
Het windtunnelmodel is de opmaat naar een prototype chassis op volledige schaal dat midden-2024 zal gaan verschijnen. Andretti wil de monocoque gebruiken om ervaring op te doen met de ophanging en andere systemen. Aangezien een goede voorbereiding cruciaal is op zo'n hoog niveau heeft het immers geen zin om op goedkeuring te wachten. Volgens Michael Andretti is zijn team op de goede weg, zo verklaarde de Amerikaan aan The Athletic:
"Er is altijd tijdsdruk in de F1. We zijn zo snel mogelijk aan het werk om ervoor te zorgen dat we een zo competitief mogelijke auto en een zo sterk mogelijk team hebben wanneer we onze plek op de grid innemen."
"Het vergt tijd om competitieve racewagens te bouwen. Ik ben heel blij dat we al zoveel vooruitgang geboekt hebben om langetermijnactiviteiten zoals aerodynamisch ontwerp en simulatie."
Geen garantie
Een windtunnelmodel en hard werk is echter geen garantie op succes. Gezien de apathische houding van de FOM en Liberty Media lijkt de kans steeds groter te worden dat het Andretti-model niets meer wordt dan een interessant museumstuk. De laatste keer dat die situatie zich afspeelde was eind 2016, toen het Manor F1 Team op de valreep omviel.
Ten tijde van het faillissement was het team - toevallig - niet verder gekomen dan een 60% windtunnelmodel en twee chassis. Alle stukken werden uiteindelijk geveild om de schulden van het team in te lossen. Het is te hopen dat Andretti niet hetzelfde lot beschoren is.
- Red Bull Content Pool, NL Beeld / Action Press