Dit zijn de opties voor Mercedes om Hamilton te vervangen

Sir Lewis schokte de wereld door zijn overstap naar Ferrari aan te kondigen, maar wie moet zijn stoeltje bij Mercedes op gaan vullen? We nemen de serieuze opties allemaal even door.

Dit zijn de opties voor Mercedes om Hamilton te vervangen

Fernando Alonso

Door het vertrek van Lewis Hamilton komt het team van Mercedes voor het eerst zonder wereldkampioen te zitten. Na Michael Schumacher en Lewis Hamilton zou het team daarom wel eens Fernando Alonso in kunnen lijven.

De 42 jaar oude tweevoudig wereldkampioen boekte recent indrukwekkende successen met Aston Martin, en heeft laten zien zijn vurige karakter grotendeels getemd te hebben. Als de meest ervaren F1-coureur ooit zou Alonso een goed vervanger kunnen zijn voor de 39-jarige Hamilton. Dat vindt Toto Wolff kennelijk ook, aangezien de twee al contact gehad hebben.

Carlos Sainz

De man die door Ferrari aan de kant geschoven is voor Hamilton zou het stoeltje bij Mercedes prima over kunnen nemen. Na een reeks omzwervingen via Toro Rosso, Renault en McLaren vond Sainz in 2021 een thuis bij Ferrari.

Gedurende 2022 ontpopte de Spanjaard zicht tot een stabielere, strategisch sterkere coureur dan de vaak toch snellere Charles Leclerc. De besluitvaardigheid van Sainz hielp hem op Silverstone zijn eerste race te winnen door de strategie van Ferrari te negeren. Slim tactisch spel met de DRS-zones hielpen hem afgelopen seizoen aan een tweede overwinning op Singapore, de enige voor een niet Red Bull-coureur.

De 29-jarige Sainz mist wellicht de prestige en marketingwaarde van zijn oudere landgenoot, maar is zeker geen slechte optie voor Mercedes.

Esteban Ocon

Je zou het na vier jaar Renault/Alpine al bijna weer vergeten, maar Esteban Ocon is nog altijd een Mercedes-coureur. Recent werd dat zelfs nog even publiekelijk onderstreept. De Fransman is al sinds 2015 verbonden aan het merk met de ster, maar heeft nog nooit voor het moederteam mogen rijden. Esteban heeft na zes volledige seizoenen twee podiums en een enkele overwinning achter zijn naam staan.

De grilligheid van zijn resultaten wordt bovendien aangevuld door een grillig karakter. Ocon staat er bekend om vrijwel zonder uitzondering ruzie te zoeken met zijn teamgenoten. Dat gebrek aan rust en stabiliteit zou de 27-jarige Fransman wel eens parten kunnen spelen bij de selectie van Mercedes.

Pierre Gasly

Aan de andere kant van de Alpine-garage vinden we nog een gegadigde voor de Mercedes-functie. Net als frenemy Ocon wil Pierre Gasly maar al te graag weg uit de brandende Notre Dame die Alpine F1-Team heet. De 27-jarige Fransman heeft al een veelbewogen carrière achter de rug, gezien zijn plotselinge promotie en exit bij Red Bull Racing. In tegenstelling tot voorganger Daniil Kvyat bleef Pierre sterk na zijn terugkeer bij Toro Rosso.

In 2020 scoorde hij voor het hernoemde AlphaTauri zelfs zijn eerste en enige overwinning. Inmiddels staat hij op één winst en twee podiums. De overstap naar Alpine leverde echter niet de gehoopte resultaten op. Gasly staat inmiddels bekend als een stabiele, relatief veilige optie. Of dat genoeg is om Mercedes over de streep te trekken moet nog blijken.

Alex Albon

Een outsider voor het Mercedes-stoeltje vinden we bij klantenteam Williams. Britse Thai Alex Albon verricht bij het illustere team uit Grove de laatste jaren immers absolute heldendaden. Met ondermaats materiaal scoorde Albon de afgelopen twee seizoen 31 punten, één punt minder dan het complete team tussen 2018 en 2021.

De indrukwekkende resultaten hebben zijn grillige verleden bij Red Bull en het gedwongen uitstapje naar de DTM al bijna doen vergeten. Met twee podiums op zijn rekest is Alex de eerste kandidaat zonder winst. Zijn prestaties bij Williams zouden dat echter goed kunnen maken.

De 27-jarige Albon is een licht pijnlijke optie voor Toto Wolff en co. In 2022 probeerde Toto immers reservecoureur Mick Schumacher aan te smeren bij ex-Mercedes strategist en huidig Williams-baas James Vowles. De overname van Albon zou daardoor een ironisch tintje krijgen.

Frederik Vesti

George Russell zal in 2025 zijn vierde seizoen bij Mercedes ingaan. Tegen die tijd kan de 25-jarige Brit zich ontpopt hebben als nieuwe teamleider. Mercedes zou daarop een gokje kunnen wagen door een rookie een promotie te gunnen. Op dit moment is de meest geschikte kandidaat Frederik Vesti.

De 22-jarige Deen werd in 2021 ingelijfd bij het Mercedes Junior Team en is inmiddels al twee seizoenen actief in de Formule 2. Afgelopen seizoen eindigde hij als tweede achter Sauber Junior Theo Pourchaire op slechts negen punten achterstand. Vesti heeft geen nieuw stoeltje voor 2024, en zal zijn aandacht nu gaan richten op zijn taken als reservecoureur voor Mercedes F1. Daarnaast is hij actief in de European Le Mans Series.

Andrea Kimi Antonelli

Vesti's grootste concurrent voor een toekomstige baan bij Mercedes F1 komt wellicht uit onverwachte hoek. Vesti wordt dit jaar namelijk opgevolgd bij Formule 2-team Prema Racing door de 17-jarige Andrea Kimi Antonelli.

Het Italiaanse wonderkind is op Piastria-achtige wijze door de lagere formuleklassen geschoten, met titels in de Formule 4 en Formula Regional achter elkaar. Mercedes heeft zoveel vertrouwen in de jongeling dat hij de Formule 3 doodleuk overgeslagen heeft. In het geval dat hij de F2-titel op dezelfde manier oprolt zal Mercedes vrijwel geen andere keuze hebben dan hem te promoveren. De F2-kampioen mag immers nooit een tweede seizoen meestrijden.

Nico Hülkenberg

De man op de eeuwige podiumjacht is misschien niet de eerste die in beeld is bij Mercedes. Naast zijn Duitse nationaliteit heeft Hülkenberg echter de nodige kwaliteiten om een sterke sollicitatie te doen op het tweede stoeltje. Als reserve voor Racing Point en Aston Martin deed Nico immers een hoop ervaring op met de systemen van Mercedes. Bovendien liet hij bij zijn invalbeurten voor die teams zien geen greintje snelheid verloren te zijn.

Bij zijn comeback voor Haas afgelopen seizoen maakte hij opnieuw indruk met zijn ijzersterke kwalificaties. Helaas kon hij door de extreme bandenslijtage van de Haas in de races totaal geen vuist maken. De enige grote update van het team liep bovendien op niets uit. Hülkenberg stak zijn frustratie met het team niet onder stoelen of banken, en zou maar al te graag overstappen naar een beter georganiseerd, professioneler team. Zijn ervaring, stabiliteit, snelheid en gebrek aan sterallures zouden hem een ideale tweede man maken voor Mercedes.

Mick Schumacher

Last but least hebben we die andere Mercedes-reserve. Mick Schumacher werd in 2021 met veel fanfare verwelkomd in de Formule 1, nadat hij vier jaar gedaan had over zijn F2 en F3-titels. In het afvoerputje van Haas kon hij dat eerste seizoen echter maar weinig presteren.

In 2022 kreeg hij echter een goede kans toen de nieuwe ground effect auto relatief sterk bleek te zijn. Schumacher kon de belofte echter niet waarmaken. Zijn tegenvallende prestaties en enorme schaderekening zetten hem uiteindelijk op een zijspoor als reserve voor Mercedes.

Nadat een overstap naar Williams faalde verbond Mick zich aan het Le Mans-programma van Alpine. Ondanks de constante lovende uitspraken van Toto Wolff is de kans erg klein dat hij alsnog een stoeltje zal krijgen bij Mercedes.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Action Press, Mercedes-Benz