‘Gevaarlijk rijdende’ senioren steeds vaker doorgestuurd naar CBR

Er zijn door de politie vorig jaar meer dan 1500 75-plussers naar het CBR gestuurd vanwege gevaarlijk rijgedrag. Dat is 10 procent meer dan het jaar ervoor. Ouderen moeten bij het CBR een nogal prijzige test doen om hun rijbewijs te behouden, en stellen dat ze gediscrimineerd worden vanwege hun leeftijd.

‘Gevaarlijk rijdende’ senioren steeds vaker doorgestuurd naar CBR

In 2022 waren er 1436 75-plussers die bij het CBR een rijtest moesten doen. Vorig jaar steeg dat aantal met zo’n 10 procent naar 1589 75-plussers. Deze ouderen zijn door de politie naar het CBR gestuurd omdat een agent twijfelde of de oma nog wel genoeg controle had achter het stuur. Vaak gebeurde dit na een aanrijding of ander opvallend rijgedrag.

Twee opties

Eenmaal aangekomen bij het CBR hebben de ouderen keuze uit twee opties: hun rijbewijs inleveren, óf een rijtest afleggen die bestaat uit twee delen. De eerste is een theoretische toets over de verkeersregels, en de tweede een test waarbij daadwerkelijk gekeken wordt of de oldtimer nog wel veilig rijdt. En die test is niet gratis, nee: om je rijbewijs te mogen behouden leg je als oudere meer dan 400 euro neer.

Discriminatie?

De 83-jarige Ria van Veldhoven is één van de ouderen die door een agent werd doorgestuurd naar het CBR. Eind vorig jaar botste zij op een rotonde tegen een fietsende pizzakoerier. “Ik moest rechtsaf slaan. Hij kwam van links, vanachter een auto en fietste heel hard. Ik heb hem niet gezien”, legt ze uit. Hij fietste later ook gewoon weer weg, was niet gewond. Maar iemand had de politie gebeld.” De rijtest is duur, maar een leven zonder haar auto ziet ze ook niet zitten. “Voor mijn sociale leven en mijn vrijwilligerswerk heb ik de auto nodig”, aldus Ria.

Ria is niet de enige: veel ouderen spreken hun ontevredenheid uit over deze ‘leeftijdsdiscriminatie’, en daar kan verkeersrechtadvocaat Joris van ’t Hoff zich wel wat bij voorstellen. Ook hij merkt dat steeds meer ouderen verplicht een test moeten doen. “De politie lijkt zich er steeds meer bewust van te zijn dat ze op basis van wegenverkeerswet een melding kunnen doen, als ze twijfelen aan de rijgeschiktheid.’’

Bij dergelijke situaties vraagt van ’t Hoff zich af of een jongere bestuurder dezelfde behandeling had gekregen. “Gemeen, want iemand is wel meteen zijn rijbewijs kwijt, terwijl dat bij een dertiger waarschijnlijk niet was gebeurd.’’

“Ik zou de politie adviseren meer naar alle omstandigheden te kijken”, stelt de advocaat. En kijk ook in het politiesysteem of iemand nog andere mutaties op zijn of haar naam heeft staan. Bij één incident hoeven ze echt niet meteen een melding te doen bij het CBR. Zeker als je niet direct echt twijfelt aan iemands rijgeschiktheid.”