F1 Academy winnares verliest zege door enorme blunder

F1 Academy coureur Doriane Pin leek haar eerste weekend met een dominante dubbel winst af te sluiten. Helaas maakte de racedame na het vallen van de vlag een gigantische fout.

F1 Academy winnares verliest zege door enorme blunder

To finish first, first you must finish. Deze legendarische race-wijsheid wordt vaak toegeschreven aan wijlen Sir Stirling Moss en is decennia later nog net zo waar als de eerste keer dat het gezegd werd.

Sir Stirling zei echter nooit iets over twee keer finishen in één race. Het team van F1 Academy coureur Doriane Pin had afgelopen weekend echter wel die interpretatie.

Abbi Pulling, Doriane Pin en Maya Weug op het Saudische podium.

Dubbele finish

Pin maakte in Jeddah haar F1A debuut voor Prema Racing, met de steun en kleuren van Mercedes. De 20-jarige Française maakte meteen indruk door beide races vanaf pole position op haar naam te schrijven. De vrouwenklasse lijkt daarmee meteen de nieuwe Jamie Chadwick gevonden te hebben.

Bij de tweede race op de zaterdag ging het na het vallen van de vlag echter alsnog grandioos mis. Pin's team was namelijk zo druk bezig met feestvieren dat ze vergeten waren haar te vertellen dat de race al over was. De dame deed daarop een extra ronde op volle racesnelheid en pakte de finishvlag nog een keer.

Zware straf

De stewards konden de stunt van Pin en haar team niet bepaald waarderen. Een uitloopronde op volle snelheid brengt immers de nodige gevaren met zich mee. Pin kreeg een drive-through penalty aangemeten, welke omgezet werd naar een tijdstraf van maar liefst 20 seconden.

Als gevolg daarvan werd ze terug verwezen naar de negende plek. Rodin Motorsport/Alpine coureur Abbi Pulling werd gepromoveerd naar P1, gevolgd door Prema/Ferrari racer Maya Weug en Campos/Tommy Hilfiger-coureur Nerea Martí.

In gezelschap van 'The Lord'

Vanwege het akkefietje is Doriane Pin in verband gebracht met een absolute motorsportlegende. De laatste keer dat iemand twee keer de zwart/wit geblokte vlag pakte werd het namelijk gedaan door 'Lord' Mahaveer Ragunathan.

De Eddie The Eagle van de autosport raasde bij de F1-sprintrace in Bahrein twee keer op volle snelheid over de finish. Ragunathan kreeg destijds een gridstraf van 10 plaatsen voor de volgende race in Baku. Vanwege een maas in de reglementen werd de Lord uiteindelijk twee keer uitgesloten van competitie door het in recordtijd verzamelen van strafpunten op zijn licentie.

Gelukkig kan Doriane Pin op een stuk mee talent steunen dan haar 'voorganger'. We zijn er dan ook zeker van dat haar team de volgende keer wat beter op zal letten.

Autosport
  • Mercedes-Benz