Faalorganisatie CBR verlengt rijbewijs 75-jarigen met een jaar

Nederlandse ingezetenen die de leeftijd van 75 bereiken, krijgen vanaf 1 december 2019 een verlenging van maximaal een jaar. Hiermee komt het kabinet de ouderen - die anders een oneindigheid op een keuring moeten wachten - tegemoet.

Ouderen CBR-keuring

Mocht u de memo gemist hebben: het is nog steeds - pardon our French - een ongelofelijke teringzooi bij het CBR. Wachttijden voor de verplichte keuring vanaf 75 jaar lopen gierend uit de klauw, met als resultaat dat mensen, die doorgaans prima in staat zijn nog te rijden, tot een half jaar hun auto niet kunnen gebruiken.

Na een positief advies van de Raad van State heeft minister van Nieuwenhuizen nu een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) afgekondigd, waarmee de mensen, die toch niet aan de beurt kwamen, even een eindje verder zijn geholpen. Om in aanmerking te komen voor de regeling moet de 75-plusser wel een gezondheidsverklaring bij het CBR hebben ingediend vóórdat het rijbewijs verlopen is.

Code

Deze automobilisten behouden hun huidige document met daarop de verlopen datum, maar in het Rijbewijsregister zet de RDW een code bij het rijbewijs waaraan af te lezen is dat zij onder de nieuwe tijdelijke regeling vallen. De regeling maakt bestuurders overigens alleen in Nederland mobiel: ze mogen niet in het buitenland rijden omdat hun rijbewijs daar niet geldig is. In totaal komen er per 1 december direct ruim 86.000 ouderen die hun gezondheidsverklaring hebben ingediend in aanmerking voor de regeling.

Onlangs werd Alexander Pechtold a.k.a. Super-Pechtold uit zijn politieke pensioen gehaald, en aangetrokken om bij het CBR te gaan puinruimen. De eerste resultaten van zijn beleid zijn over een jaartje of 30 zichtbaar, gokken we zo, gezien de stroperigheid van het CBR. Maar er gebeurt in ieder geval iets, en boomers van begin 60, die momenteel door gouden regelingen met meer vrije- dan arbeidsdagen in de organisatie zitten, zullen op termijn uit het systeem verdwijnen. Hopelijk heeft het meer efficiency tot gevolg.