Amsterdamse autohaters zetten door: eind 2020 niet meer alle diesels welkom

De gemeente Amsterdam wint de prijs voor meest autohatende stadsbestuur in Nederland met vlag en wimpel. Ze hebben weer wat nieuws verzonnen: vanaf november 2020 mogen alleen Euro4-diesels (of hoger) nog binnen de Ring A10 komen.

Milieuzone Amsterdam

Milieuzones. Het is een toverwoord dat de laatste jaren als een virus om zich heen grijpt. Na Rotterdam, Arnhem en Utrecht gooit Amsterdam er nu een schepje bovenop: de stad wenst alleen nog diesels van na 2005 te ontvangen. 

Nu hebben nog 8.000 inwoners van de stad een auto die ouder is dan dat bouwjaar en dus zijn hun motoren hoogstwaarschijnlijk te vervuilend om binnen de ring te komen. Op zich is het een lovenswaardig streven om minder viezigheid in de lucht te hebben, maar de cijferbrij waarop het besluit is genomen, komt wat gemaakt over.

Wethouder Sharon Dijksma stelt: "De maatregel heeft het meeste effect op de plekken waar nu nog de Europese grenswaarden worden overschreden. Zo roken bewoners van de Weesperstraat eind 2020 bijvoorbeeld naar verwachting jaarlijks het equivalent van 44 sigaretten minder mee." Dan is de vraag die bij ons opkomt, of die 8.000 stinkdiesels de hele dag door de Weesperstraat op en neer rijden?

Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel. Bezitters van een verkeerd gemotoriseerde auto kunnen aanspraak maken op een sloopsubsidie. Die zal tussen de €500 en de €2.000 bedragen. Waar de stinkmotoren blijven na het 'slopen' dat meldt de gemeente niet. Reken erop dat de oude gebakkies voortaan lekker in Oost-Europa en Afrika hun ellende gaan uitstoten.