Toro Rosso-baas Franz Tost: 'Ferrari, bedankt!'

Tijdens de Braziliaanse GP, afgelopen zondag, werd Red Bull-degradant Pierre Gasly in zijn Toro Rosso waanzinnig knap tweede. Dit onder meer omdat de Ferrari-coureurs elkaar uitschakelden. Teambaas Tost kan het niet laten om even zout in de wond te wrijven.

French Toast

Toro Rosso heeft dit jaar een paar mooie uitschieters te pakken, met podiumplekken voor Kvyat (Hockenheim) en Gasly (Interlagos). Dit zijn pas het tweede en derde podium voor de formatie uit Faenza, na de overwinning van Sebastian Vettel op Monza, meer dan een decennium geleden.

Dit moet het team veel goed doen, maar waar de een wint, verliest de ander. Ferrari was - opnieuw - de schlemiel van de dag, met een knullige touché tussen Vettel en Leclerc. Het zoveelste voorbeeld van gepruts binnen de rode gelederen, met een team dat vastberaden lijkt zichzelf het behalen van een nieuwe wereldtitel onmogelijk te maken. Franz Tost erkent dat de Italiaanse landgenoten Toro Rosso in Brazilië een flink handje hebben geholpen; in een interview met Auto, Motor und Sport, stelt de Oostenrijker:

"De tweede plaats was natuurlijk een gelukje. Dat hebben we vooral aan Ferrari te danken. Ik zou naar Binotto moeten gaan, en hem hem moeten bedanken. Maar ook zonder andermans problemen waren we minstens op P6 uitgekomen."

We weten niet of Binotto nou echt zit te wachten op een stralende - en licht Schadenfreudige - Oostenrijker in zijn pitbox, na een eerste seizoen vol hobbels (hij verving Maurizio Arrivabene begin dit jaar). Waarschijnlijk niet. Over een kleine twee weken vindt de seizoensafsluiter plaats in Abu Dhabi.