Volgens Google is de automobilist het grote gevaar

Federale veiligheidsbobo's hebben gesproken: het besturingssysteem in zelfsturende auto's kan volgens de Amerikaanse wet als 'de bestuurder' beschouwd worden. Google is daar blij mee, maar wijst op het gevaar van de menselijke automobilist.

De uitspraak van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA, ja ook in de VS hebben ze overheidsinstanties met namen die u aan het eind van dit stukje bent vergeten) betekent de facto dat de inzittenden van een zelfsturende auto niet als bestuurders beschouwd kunnen worden. Maar. De NHTSA wil wel dat de mensen in de auto gewaarschuwd worden in het geval calamiteiten en defecten, zodat mensen de computers kunnen overrulen.

Dat is vreemd. Want als het besturingssysteem in juridische zin de bestuurder is, hoezo moeten menselijke bestuurders dan kunnen ingrijpen? Alsof een voetganger nu ook het vermeend gevaarlijke weggedrag van de auto naast hem zou moeten kunnen corrigeren. Juridisch gezien zou een auto niet eens een stuur hoeven hebben, zou je zeggen. Ook lijkt het logisch dat inzittenden helemaal geen rijbewijs hoeven hebben. Je hebt een zelfsturende auto of je hebt geen zelfsturende auto.

Dat ziet de NHTSA toch echt anders, die wil bijvoorbeeld dat ook zelfsturende auto's met rempedalen worden uitgerust, want veiligheid. Google is daar niet blij mee. Het echte gevaar, zo zegt Google, is juist dat mensen zich gaan bemoeien met de besturing. Wij zijn verder niet misantroop, maar hebben geen bijzonder hoge dunk van de gemiddelde chauffeur. Het lijkt ons dus dat Google hier een punt heeft. Veilig verkeer kunnen we beter in de handen laten van de techneuten van Google dan aan windjacks en leggings.