Gratis toptip voor de taxilobby: s-e-r-v-i-c-e

De taxilobby windt zich op over het dereguleren van de taxilobby, want dat zou voornamelijk Uber en soortgelijke diensten in de kaart spelen. Misschien moeten taxibedrijven een toontje lager zingen.

Alle beschaafde mensen haten het OV. Over een paar decennia zullen mensen over het OV praten, zoals wij nu praten over het met poep besmeuren van winkelruiten. Maar dat betekent wel dat beschaafde mensen in steden (die auto's haten) een taxi moeten nemen. En dat is dikwijls een weinig verheffende ervaring.

Een taxi nemen, is toch een beetje hetzelfde als voor een uurtje een Van der Valk-kamer huren, maar dan zonder de voldoening en met de gewetenswroeging. Taxibedrijven konden jarenlang ongestoord hun gang gaan vanwege (bijna-) monopolies. Zijn ze gek op. Tegelijkertijd kregen ze wel een enorme stapel regels, dat is waar. Nu is er echter concurrentie van bedrijven als Uber en dat zint de taxilobby niet, want zoals Thomas van Aquino ergens als schreef: het summum bonum is een taximonopolie van een bedrijf dat denkt dat service satansverering is. Ofzo.

Enige weerstand haat tegen Uber begrijpen we nog wel Maar om nu, zoals de taxibranche doet, zuur te doen over het wegnemen van die regels omdat ook Uber daarvan profiteert? Oh men, dan ding je echt wel mee voor de Marcel van Dam VerongelijktheidsBokaal. 

Taxibedrijven doen alsof de enige reden waarom ze last hebben van de concurrentie van Uber en anderen, de onbegrijpelijk lage prijs is (hetzij door uitbuiting van rijslaven, hetzij door niet naleven van kostbare regels). Dat is niet zo. Als alleen de prijs een rol zou spelen, zouden mensen vaker de trein nemen. Toch stappen ze elke dag in hun auto. Zo is het ook met taxi's: elke prijs is redelijk, als er maar voldoende tegenover staat. Kernwoord voor het concurrerende en daardoor overlevende taxibedrijf is daarom: service.