Kwakkelend Maserati stuurt medewerkers naar huis

Kelderende verkoopcijfers dwingen Maserati drastische maatregelen te nemen. Liefst 1.900 fabrieksmedewerkers moeten eind maart een tijdje thuis zitten, omdat de drietand geen werk meer voor ze heeft.

Een jaarafzet van 75.000 auto's in 2018; dat is wat Maserati voor ogen had bij de presentatie van het vijfjarenplan begin 2014. Dat doel lijkt verder weg dan ooit, nadat het aantal verkochte auto's in 2015 met 11 procent daalde ten opzichte van een jaar eerder. Slechts 32.474 Maserati's verlieten vorig jaar de showroom en de slechte cijfers waren vooral te danken aan een dalende vraag naar Quattroportes en een kelderende afzet in de grootste markten: de Verenigde Staten en China.

En als niemand je auto's wil kopen, dan hoef je ze ook niet te maken. Daarom gooit Maserati de fabriek in Turijn tussen 17 maart en 4 april op slot. De arbeiders mogen thuis van een ongeplande vakantie gaan genieten. Helaas voor de Italianen is het niet de eerste keer dat de locatie dicht gaat, want eerder deze maand kregen de werknemers ook al een tijdelijk ontslag van drie weken aan de broek.

Maserati hoopte door te kunnen groeien door de introductie van een SUV. Dit stond al voor vorig jaar gepland, maar wordt, zoals bij zoveel dingen binnen Fiat Chrysler, steeds weer uitgesteld. Hopelijk beleeft het model dit jaar wel zijn introductie, maar we geloven het pas als hij daadwerkelijk in de showroom staat. De Levante SUV moet de afzet van Maserati gaan verdubbelen en de fabrieken draaiende houden. Tot die tijd zullen de medewerkers maar moeten wennen aan het thuiszitten.