Wetenschappelijk koffiedik kijken: minder apk is moord

Soms zijn wetenschappers net mafiosi. Dreigen voortdurend met dood en verderf. Nu zou het reduceren van de apk-frequentie weer verschrikkelijke gevolgen hebben.

Wij wisten niet dat het überhaupt ter discussie stond, maar we moeten de apk-frequentie niet versoepelen. Auto's moeten gewoon volgens de nu geldende frequenties gekeurd worden. Nou, euhm, mooi, ok. Dan laten we het lekker zo? 

Nee, nee, zo gemakkelijk komen we er niet vanaf. Niet met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (Swov) die met deze aanbevelingen komt. Hier werkt het soort mensen dat oma een glas water opdringt onder bedreiging van een vuurwapen. Want drinken is zo goed voor je nieren. De Swov wil echt heel duidelijk hebben wat het gevolg van de Franse slag met de apk is: dood, moord, zombies en Marcel van Dam die uit zijn graf opstaat. 

Versoepelen van apk-frequenties >>>> meer verkeersdoden. Doden, hoort u? Morsdood. Langs de kant van de weg. Uitgesmeerd over de vangrail. Met stukjes. Louter bijeengehouden door de lendesteunen.

Spe-cu-leert de Swov. Right. De Stichting keek naar acht scenario's voor nieuwe apk-regimes, bladerde door de ongevallencijfers van 2013 en extrapoleerde die cijfers naar de hypothetische regimes. Djiezus, dat is wel echt kapotwetenschappelijk dood en verderf zaaien. 0,2 tot 11,3 hypothetische verderfdoden per jaar, om niet al te precies te zijn. Laten keuren dus die auto, want anders.

Foto: ANP Jacques Klok. Uit een tijd dat snorren nog mochten (1985).