SCOOP: Audi sjoemelt V6 in de R8

Kijk nou, een Audi-roadmap voor de komende jaren vol introductiedatums, inclusief keiharde downsizing van de vies dikke R8 supercar.

Amper 2 weken live, en nu al harder scoopen dan een dik mokkel in een bak Ben & Jerry's. Zojuist kregen we een foto in de handen gedrukt dat toont welke modellen Audi de komende jaren allemaal gaat lanceren. Hieruit halen we bevestiging voor de R8 V6, en een berg andere informatie. Het is niet met zo veel woorden gezegd, maar rond de genoemde datums staan de nieuwe Audi's bij - vermoedelijk - de Amerikaanse dealer.  

A5/S5 - Audi introduceert de nieuwe A5 coupé in maart 2017, met een bijbehorende S5-variant. Naar verwachting krijgt de S5 een vermogen van 354 pk, net als de S4. De A5/S5 Sportback en Cabrio volgen twee maanden hierna, in mei. 

De geheel nieuwe Q5 en SQ5 staan voor april 2017 op de lijst. De huidige Q5 (facelift) werd in 2012 geïntroduceerd, dus een onthulling van de nieuwe eind 2016 en een dealerintroductie het jaar erna liggen voor de hand.

De nieuwe TT-RS debuteert in april 2017 (met handbak), met een vermogen dat tegen de (of op) de 400 pk zal liggen. Onder de kap komt de bekende 2.5 TFSI vijfcilinder, die ook in de RS3 ligt. Ook de R8 Spyder staat voor april op het schema. Een SQ7 staat voor juli 2017 op de planning, verwacht sowieso een 4.0 TDI met 435 pk, en voor de Amerikanen en dieselhaters een 4.0 TFSI met om en nabij de 450 pk. Hopelijk zijn de onderstuur-issues tegen die tijd uit het chassis getweakt.

De deze week gelekte RS3 Sedan, tot slot, komt in augustus 2017.

In 2018 brengt Audi 7 nieuwe modellen, waarvan de R8 V6 het interessantst is . Dat er op termijn een instapper onder de V10 zou komen was evident, en dat een V8 geen optie is ook (atmosferisch komt hij te kort, en drukgevuld zou het blok te veel tegen de V10 hangen). Het was dus alleen nog de vraag of Audi gaat voor een vijf-in-lijn, of de 2,9 liter V6 biturbo die zijn introductie beleeft in de nieuwe RS4. Dankzij de foto die niet gemaakt had mogen worden weten we het zeker.

Daarnaast zien we een RS5 Coupé, een C-BEV (Concept Battery Electric Vehicle) en een Q8. Vermoedelijk is deze Q8 het model tussen de Q5 en Q7, dat in de fabriek in Brussel gebouwd gaat worden, en eveneens als volledige EV beschikbaar komt. Immers, Brussel krijgt deze opvolger al in 2018 op de productielijn, dus als er dan nog een concept moet verschijnen staan de fabrieksarbeiders een jaar uit hun neus te eten. Maar dat zijn aannames, your guess is as good as ours.

UPDATE 24-02 (bron) - inmiddels heeft Autobahn contact gehad met de maker van de foto. Deze Noord-Amerikaan is één van de eerste klanten  van een RS3 Sedan, en was in die hoedanigheid mee naar het evenement waar eerder deze video van uitkwam. Hier kreeg hij de timeline in de gaten, schoot een sneaky foto, en de rest is geschiedenis.